Tasovac: Narodni muzej otvoren do 2016.

0

Tasovac: Velike stvari se ne mere po količini aplauza koje ste dobili, već po količini neprijatelja koje ste stekli
 

Tasovac je u intervjuu Ninu rekao da je besparica najčešće postala dobar alibi za sve vlastite propuste i da ne veruje da bi situacija u srpskoj kulturi bila deset puta bolja kada bi budžet bio 10 puta veći.

 

Ministar kulture je najavio i da će uskoro biti organizovane javne rasprave o nacionalnim penzijama, u skladu sa izmenama Zakona o kulturi, što bi trebalo da se okonča do kraja godine.

 

"Postoje dve opcije o kojima će se razgovarati. Jedna je napuštanje tog modela kao krajnje anahronog, a druga je eventualno uvođenje neke nacionalne nagrade sa ograničenim jednokratnim iznosom", rekao je Tasovac.

 

Istakao je da neki od prethodnih dobitnika predstavljaju nacionalnu sramotu, ali da se nacionalne penzije ne mogu oduzimati kako kome padne na pamet, jer su one stečeno pravo.

 

"Kroz izmene zakona pronaći ćemo bolji model da nagradimo one koji to zaista zaslužuju", rekao je Tasovac.

 

Na pitanje novinara koliko sebe smatra odgovornim zbog primedbi vezanim za neslobodu medija, Tasovac je naveo da je medijska zajednica zakone koji su doneti u poslednje dve godine čekala punih 11 godina.

 

"Naravno da se osećam odgovornim i otvorenim za svaku vrstu kritike jer sam ministar kulture i informisanja. Ali u kojoj to začaranoj zemlji jedan državni službenik kao što sam ja može od jedne loše balerine da napravi Maju Plisecku, a od jednog rđavog novinara – dobitnika Pulicerove nagrade", upitao je Tasovac.

 

Dodao je da je potpuna sloboda izražavanja moguća samo u društvu u kojem i sami mediji preuzimaju punu odgovornost za profesionalno i nepristrasno izveštavanje.

 

"A kod nas su neki medijski poslenici svoju odgovornost sveli na minimum, opredeljujući se da budu vrlo aktivni učesnici u političkoj borbi. Oni za sebe zahtevaju apsolutna prava, kao da niko ne vidi da oni svoje političke pretenzije loše maskiraju u zalaganje za javni interes".

 

Na primedbu da ga danas mnogi kritikuju i osporavaju, a postao je ministar uz podršku i odobravanje, Tasovac je rekao da nije poenta da ga vole kao ministra, jer bi to značilo da pravi suviše kompromisa. "Suštinski, velike stvari se ne mere po količini aplauza koje ste dobili, već po količini neprijatelja koje ste stekli."

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here