Youtube/Glas Amerike
Samovozni robot

Države širom planete takmiče se da stvore najsavršenijeg robota od koga će čitava civilizacija imati korist. Početkom ove godine najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask predstavio je prototip svog robota po imenu Tesla bot, poznatijeg i kao Optimus.

Njegov humanoidni dizajn će mu, kako kažu iz kompanije, omogućiti da se lakše prilagodi ljudima i uklopi u okolinu. Optimus je visok 173 centimetra i ima 57 kilograma. Ljudi mogu na internetu da pogledaju kratak snimak Tesla bota kako obavlja jednostavne zadatke, poput zalivanja biljaka, nošenja kutija i podizanja metalnih poluga. Mask je naveo da će Optimus moći da obavlja visokorizične poslove i da se njegova masovna proizvodnja planira u narednih tri do pet godina. Takođe, vlasnik kompanije Tesla, Starlink i Spejseks je istakao da ovi roboti neće koštati više od 20.000 evra.

Mask je na Tviteru napisao da želi da bude pažljiv prilikom stvaranja Tesla bota da se ne bi dogodio scenario iz filma “Terminator”.

– U Optimus ugrađujemo zaštitne mere, uključujući i dugme “stop” koje može odmah da ga onesposobi – naglasio je Mask.

Pošto tehnologija napreduje iz dana u dan nezamislivom brzinom, nije čudno što mnogi predviđaju da će ubrzo mašine zameniti ljude i to ne samo u nošenju kabastog tereta, već i u jednostavnijim poslovima. U prilog takvom mišljenju ide činjenica da je kompanija na Novom Zelandu pre izvesnog vremena predstavila robota koji dostavlja pice. Robot Dru se kreće pomoću četiri točka i senzora, pa može da prelazi i zaobilazi prepreke. Visok je skoro metar i ima dve pregrade. U jednoj skladišti i do 10 pica, a u drugoj nosi i hladi piće. Mušterija koja bude poručila jelo dobiće od restorana jedinstveni kod koji će ukucati na tastaturu robota, a nakon toga Dru se otključava i korisnik uzima svoju narudžbinu.

U Estoniji postoji tim od 28 naučnika i inženjera koji kreiraju robote dostavljače. Staršip roboti su revolucionarni uređaji koji mogu da raznose kese ili pakete do pet kilometara, ekološki su jer rade na baterije i troše manje energije od većine sijalica. Ovi roboti, koji još nemaju ime, zasad će biti kontrolisani pomoću pametnog telefona korisnika.

– Klijent će poručiti svoju isporuku putem mobilne aplikacije, a pošiljka može da stigne najranije za pet, a najkasnije za 30 minuta – poručili su iz kompanije.

Staršipovi roboti su projektovani da krstare trotoarima, mogu da uvide prepreke, prilagode brzinu i bezbedno pređu ulicu. Zasad ove robote dostavljače nadgleda čovek koji u svakom trenutku može da preuzme komandu. Staršip robot dostavljač napunjen teži oko 18 kilograma, ima šest točkova i kao njegov blizanac sa Novog Zelanda zaključava svoj dragoceni teret koji korisnik može da otključa kada robot stigne na adresu.

Domet 20 kilometara

Zasad robot dostavljač Dru može da raznese hranu na 20 kilometara udaljenosti od restorana. Nakon toga mu je potrebno punjenje, posle čega može ponovo da prione na posao.

Sutra – Tehnološka revolucija zahvatila Srbiju (3): Čuvar “pingvin”