Youtube/Gigatron
Robot usisivač

Domaćice danas imaju u ponudi raznovrsnu ispomoć u sređivanju doma. Čišćenje oluka, poda, tepiha i prozora više neće biti tako naporni. Američka kompanija je predstavila robota Skuba 450. Ovaj kružni robot liči na tanjir. Skuba može da usisava, čisti pod, suši i glanca. Robot samostalno ocenjuje kom podu je potrebno kakvo čišćenje, skenira sobu u kojoj je i ustaljenom putanjom kreće na posao. Opremljen je s više od deset senzora, pa izbegava prepreke. Korisnik može da aktivira opciju virtuelni zid i tako postavi granicu do koje će Skuba čistiti. Ukoliko granica nije zadata, on će patrolirati po celoj kući. Ukoliko je na podu nešto prosuto, Skuba se automatski aktivira i skuplja vodu, a ako naiđe na veliku mrlju na pločicama ispušta tečnost za pranje i kreće da čisti. Skuba robotu je potrebno 40 minuta da sredi sobu od 30 kvadrata. Težak je 3,5 kilograma i puni se tri sata. Košta 640 evra.

Čišćenje oluka od sada može da obavlja robot Looj
koji podseća na gusenicu. Dovoljno je samo da se postavi u oluk i on samostalno, pomoću senzora i četki, izbacuje lišće i prljavštinu. Težak je nešto više od jednog kilograma. Pametni čistač se kreće poput insekta, može čistiti samostalno ili korisnik može upravljati njime pomoću daljinskog upravljača. Robot se kreće napred-nazad, zatim stane pa se opet pomera unapred i to radi sve dok oluk ne bude potpuno čist.

Mnoštvo braće

Danas pametni usisivač ima mnoštvo braće. Vinbot je robot koji se prisloni na prozor, pritiskom na dugme se zalepi poput vakuuma za staklo i počinje da čisti. Može se koristiti i sa spoljne strane. Robot sam meri površinu na kojoj treba da radi ili korisnik putem upravljača može da ga navodi.

Sutra – Tehnološka revolucija zahvatila Srbiju (7): Prijatelj za 750 evra