Telefon odvrće gasni ventil

0

Osmesi za kamere: Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
 

– Očekujem da u razgovoru koji ću u utorak ili sredu imati sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom razrešimo i preostale probleme u vezi s gasom za našu zemlju – rekao je Vučić u Subotici.

On je napomenuo da je taj telefonski razgovor sa Putinom zakazan i objasnio da je reč o modelu finasniranja, načinu isplate i rokovima isplate srpskog duga koji, kako je rekao, niko ne spori. Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević smatra da je glavni problem naše zemlje u "gasnoj krizi" to što je Srbijagas ogromni gubitaš, za šta je teško naći pandan bilo gde u svetu.

 

Čije je rusko skladište

Kako bi umirili javnost, ministri u Vladi Srbije potezali su argument "energetske bezbednosti" zahvaljujući skladištu u Banatskom Dvoru.
– To je laž. Sav gas u Banatskom Dvoru je ruski i oni ga, u skladu s potrebama mogu povući u Mađarsku ili proslediti u BiH. Mi tu nemamo nikakvu energetsku garanciju – dodaje Kovačević.

– Gasne i naftne kompanije su svuda profitabilne. Mi taj problem nismo rešili, što je i glavna primedba MMF-a. Taman i da se ceo dug otpiše, što se neće desiti, ništa nismo uradili – kaže Kovačević i dodaje:

– Suština našeg nesnalaženja je u tome da su nama politika i ekonomija u istom košu, pa mislimo da dobri politički odnosi podrazumevaju i neke ekonomske privilegije po automatizmu. U suštini, Srbijagas nema novca da plati dug i država će ga platiti, verovatno zaduživanjem. S druge strane, ma koliko insistirali da se dug plati, na šta imaju pravo, Rusi nama gas neće zavrnuti – ubeđen je Kovačević.

Gorku gasnu pilulu bi, nada se Srbija, mogao da zasladi Putin dopuštanjem izvoza automobila iz kragujevačkog Fijata u Rusiju. Kovačević veruje da će Moskva dopustiti nekakav kontingent uz malu carinu ili bez nje, ali i da će imati kontrazahtev.

– Pre svega treba razumeti da Rusija štiti svoju auto-industriju kao nijedan drugi sektor, jer su tu nekonkurentni. Ipak, verujem da će oni pristati na nekoliko desetina hiljada vozila, ali i da će tražiti reciprocitet i uvoz više ruskih vozila u Srbiju – navodi naš sagovornik.

 

Vruć krompir Vučiću

Zanimljivo je da vruć krompir nije u ruke pao direktoru Srbijagasa Dušanu Bajatoviću koji ima dobre odnose s čelnikom Gasproma Aleksejom Milerom. Nisu se sastali ni ministri energetike Antić i Novak. Konačno, ni predsednik Tomislav Nikolić nije založio svoj autoritet u Kremlju, već je ceo posao prepušten na hitno rešavanje Aleksandru Vučiću. Kao da je premijer ostao sam, što je možda cena navodnog odbijanja da potpiše protokol o izmirenju duga do marta, baš na dan vojne parade povodom oslobođenja Beograda.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here