Na današnji dan, kada je rođen Nikola Tesla obeležava se i nacionalni Dan nauke, a Naučno tehnološki park Beograd odlučio je da obeleži otkrivanje reljefa “U znanju je spas” koji je dobio na poklon od Tesline naučne fondacije, neprofitne organizacije, sa sedištem u Filadelfiji (USA). Na reljefu koji je urađen u bronzi “U znanju je spas”, nalaze se likovi Mileve Marić, Nikole Tesle, Mihajla Pupina i Milutina Milankovića.

Događaju je prisutvovao veliki broj mladih ljudi koji su deo start-up kompanija koje podržava i organizuje Naučno tehnološki park Beograda.

Prijatna atmosfera i nasmejani i uzbuđeni domaćini, učinili su događaj jedinstvenim.

Gostima se prvo obratila v.d. direktorka Gordana Danilović Grković koja se zahvalila prisutnima, kao i Teslinoj naučnoj fondaciji i istakla važnost ovakvih događaja i saradnji. Naglasila je i važnost postojanja ovog bronzanog reljefa u parku koji će inspirisati i motivisati sve, a pre svega mlade ljude.

 

v.d. direktora Gordana Danilović Grković

– Imamo dužnost i obavezu da poštujemo ove naše velikane – rekla je Godana Danilović Grković.

Gostima se zatim obratio državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Vladimir Popović. On je pre svega pohvalio mlade ljude koji su došli da podrže ovaj događaj, ali se i zahvalio medijima koji su došli da proprate otrkivanje reljefa, budući da kako on kaže “samo negativne vesti privlače pažnju”. Istakao je i da nema mnogo ovakvih institucija u Istočnoj Evropi.

Direktno se na događaj preko skajpa uključio i predsednik Tesla naučne fondacije, Nikola Lončar koji je izrazio zadovoljstvo što će doprineti afirmaciji nauke, tehnike i razvoja, kao i pozitivnim stremljenjima mladih u Srbiji.

Dok se kao poslednji govornik na ovom događaju uključio Mark Alesi, bivši senator države Njujork koji je poslednjih godina posvećen razvoju Tesla naučnog centra na Long Ajlanda.

Kao centralni deo skupa otkriven je reljef na kojem se nalaze Mileva Marić, Nikola Tesla, Mihajlo Pupin i Milutin Milanković.

Atmosfera u modernim prostorijama i mladalačka energija upotpunile su ovaj događaj.

Detaljnije o događaju čitajte u štampanom izdanju “Vesti”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here