Tanjug
Foto: Ilustracija

“Drogiran divljao Beogradom”, “U fijatu za volanom sa 2,29 promila”…

Ovo su samo neki od sve češćih medijskih naslova o onima koji su, vozeći pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci, prave tempirane bombe na srpskim putevima i ulicama.

Protekli mesec je, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, obeležila uznemirujuća crna statistika: za svega pet dana je poginulo čak 16 osoba, a 12-oro je bilo je mlađe od 24 godine. Stradanje velikog broja mladih je, prema rečima Damira Okanovića iz Komiteta za saobraćaj, poseban problem u Srbiji.

Želja za dokazivanjem

– Godišnje na putevima u proseku život izgubi 113-oro njih, što je 10 mesečno. To je i vodeći uzrok smrtnosti mladih koji ukazuje na neophodnost da obrazovanje o saobraćaju bude uvedeno u srednje škole. Reč je o najosetljivijem uzrastu, kad su deca sklona samodokazivanju i važno je upoznati ih sa svim opasnostima u saobraćaju i kako da ih izbegnu – kaže Okanović uz napomenu da je Komitet u protekloj deceniji obišao više od 40 beogradskih škola i po nekoliko puta, kao i da se pokazalo da su srednjoškolci prepoznali važnost teme i zvali ih da opet dođu.

Tokom prošle godine, iz saobraćaja je isključeno čak 50.000 pijanih vozača ili 15 odsto više nego 2020. godine, dok je pod dejstvom narkotika bilo njih 1.500 ili čak 125 odsto više nego 2020. Uoči ovogodišnjeg Božića, policija je isključila iz saobraćaja vozača (31) pod dejstvom kokaina i kanabisa, a bilo je i slučajeva da su uzimali i druge psihoaktivne supstance.

Frapantan je podatak da je samo prvog dana ovogodišnje akcije pojačane policijske kontrole, 20. januara, otkriveno je 4.160 prekršaja, a zbog pijanstva odstranjeno iz saobraćaja 112 vozača, dok je njih 11 bilo drogirano. Zakon propisuje da se ne sme imati više od 0,2 promila alkohola u krvi, a u Blacu je muškarac (28) uhvaćen sa čak 2,5 promila, dok je drugi u Prokuplju imao 2,29 promila. U Beogradu i Šapcu su dvojica muškaraca imala više od dva promila alkohola, a bilo je i neobičnih slučajeva, poput bicikliste iz okoline Kuršumlije (57) sa 1,64 promila. Oni koji premaše 1,5 promil, 40 puta češće mogu da naprave saobraćajnu grešku od vozača koji nisu pili.

Slabije vide i čuju

Dejstvo alkohola, kažu lekari, sužava vidno polje zbog čega pijani čovek ne može dobro da proceni udaljenost drugih vozila. Refleksi pijanog vozača su slabiji i treba mu više vremena da reaguje za volanom, što može biti kobno u slučaju da mora momentalno da reaguje i izbegne sudar. Onaj ko je pio, lošije vidi i saobraćajne znake, odnosno umesto na 120, primećuje ih na 100 metara, a alkohol utiče loše i na sluh, pa pijani vozači slabije čuju ostala vozila oko njih. Jasno je da su zavisnici, kaže Okanović, posebno opasni u saobraćaju.

– Oni piju i voze i pored pretnji sankcijama, pa se dešava da zbog toga završe u zatvoru, ali kad izađu nastave po starom. Bilo je slučajeva poput jednog čoveka koji je zbog pijanstva završio u zatvoru i istog dana kad je izašao, mrtav pijan je usmrtio pešaka – priča ovaj stručnjak.

Prema takvima, smatra on, treba pojačati mere, a kao dobar model vidi meru oduzimanja vozila kakvu primenjuju Italija, Slovenija i Austrija.

– Mislim da treba razmisliti o široj društvenoj kampanji kojom bi se menjalo kod nas uvreženo shvatanje da je slabić i kukavica onaj ko ne pije kad vozi, a heroj i buntovnik kad pije, pa sedne za volan. Treba menjati društvenu svest kako bi prvenstveno mladi shvatili da to nije herojstvo već idiotizam – rekao je Okanović.

Nerealni tinejdžeri

Sve je više mladih u saobraćaju jer sa 16 godina mogu da krenu na teorijsku i praktičnu obuku za vožnju, a da polažu sa 18.

– Mladi u tinejdžerskom dobu misle da mogu da voze 300 km na sat, da udare u zid i da im ništa ne bude. Zato smo im na predavanjima ukazivali i na to i snimcima dokumentovali kako izleda čovek u saobraćajnoj nesreći koji je vozio bez pojasa i pešak kad ga udari auto pri vožnji od svega 60 km na sat – ukazuje Okanović.

Brzi test na narkotike

Na sajtu Agencije za bezbednost se kaže da se prisustvo narkotika utvrđuje na dva načina: uređajem Drager DrugTest 5000 kojim se, uz pomoć pljuvačke, otkriva prisustvo sedam supstanci na licu mesta ili analizom krvi u zdravstvenoj ustanovi. Inače, onaj koga policija uhvati pod dejstvom narkotika, isključuje se iz saobraćaja na 24 sata, 12 ostaje u službenim prostorijama, a plaća kaznu od 20.000 do 40.000 dinara ili ide zatvor 30 dana. Uz to dobije osam kaznenih poena i minimum pola godine zabrane upravljanja vozilom. Ko odbije test, plaća kaznu od 100.000 do 120.000 i dobija 14 kaznenih poena, oduzimanje dozvole na osam meseci ili zatvor 30 dana.