Tenzije rastu: Severna Koreja ispalila u more dve rakete

0

Nastavljaju se provokacije Severne Koreje, tvrde susedi (Foto: Ilustracija)
 

Veruje se da to treće lansiranje raketa za nedelju dana znači da je Sever nezadovoljan što će Si najpre posetiti rivalsku Južnu Koreju, a tek potom Severnu, kažu analitičari.

 

Projektili dometa od 180 kilometara, ispaljeni su iz istočnog primorskog grada Vonsana, rekli su južnokorejski vojni zvaničnici. Sever je tri projektila kratkog dometa ispalio prošlog četvrtka, a još dva u nedelju, takođe u more kraj istočne obale, reklo je Ministarstvo odbrane u Seulu.

 

Pročitajte još:

* Severna Koreja demonstrira silu: Ispaljene još dve rakete

* Severna Koreja ispalila tri projektila

* Pjongjang napravio krstareću raketu sličnu ruskoj

Severna Koreja je objavila da je njen lider Kim Džong Un upravljao ispaljivanjem projektila.

 

Si i južnokorejski predsednik Park Gn-Hje trebalo bi da se sastanu po peti put za dve godine, dok se Si nije ni jednom sastao s Kimom od 2011. godine kada je taj mladi severnokorejski vođa preuzeo vlast po smrti svog oca, Kim Džong Ila.

 

Kina je dugogodišnja saveznica Severne Koreje i njen glavni snabdevač, ali Peking se naljutilo kada je Pjongjang prošle godine izveo treću nuklearnu probu i izneo niz pretnji nuklearnim napadima na Seul i Vašington. Kina je podržala pooštravanje sankcija UN i ograničila severnokorejske finansijske aktivnosti.

 

Južna Koreja je u utorak odbacila niz predloga Severne Koreje da se smanji međusobna napetost. Zvaničnici u Seulu su rekli da Sever, ako zaista želi mir, mora prvo da pokaže ozbiljnu nameru za svoje nuklearno razoružanje.

 

Korejsko poluostrvo je zvanično i dalje u ratnom stanju jer je Korejski rat 1950-53. završen samo primirjem, a ne sklapanjem mirovnog sporazuma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here