EPA
Mevlid Jašarević

Osuđeni terorista Mevlid Jašarević zatražio je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da u našoj zemlji odsluži ostatak petnaestogodišnje zatvorske kazne koju mu je Sud BiH izrekao zbog terorističkog napada na američku Ambasadu u Sarajevu, potvrđeno je “Nezavisnim novinama”.

Jašaervić je pismo sa ovom molbom poslao Vučiću, nakon što mu je srpsko pravosuđe odbilo zahtev. Svoj zahtev Jašarević, između ostalog, zasniva na tome da ima isključivo državljanstvo Srbije, gde mu se nalazi i cela porodica.

Jašarević, koji kaznu trenutno izdržava iza zidina zatvora BiH u Vojkovićima potvrdio je za “Nezavisne novine” da je zahtev za premeštaj u neki od kazneno–popravnih zavoda (KPZ) u Srbiji podneo pre godinu dana, i da mu je nedavno stigla odluka kakvu nije priželjkivao.

– Rođen sam u Novom Pazaru, imam samo državljanstvo Srbije, nemam nijedno drugo. Nakon godinu dana od kako sam Ministarstvu pravde BiH poslao da želim premeštaj u Srbiju, stiglo mi je rešenje da mi se to odbija – rekao je Jašarević.

On je dodao i da je poslao žalbu na to rešenje, kao i da je u utorak sam poslao pismo i Vučiću u kojem ga je zamolio da mu pomogne.

Nemanja Milenković, advokat iz Srbije, koji je Jašareviću dodeljen po službenoj dužnosti, potvrdio je da je predao žalbu nakon što je Viši sud u Beogradu odbio da Jašarević bude premešten u zatvor u Srbiji. On je naveo da ne zna kada bi o žalbi moglo da se odlučuje, ali da očekuje da će se to desiti do kraja leta.

Advokat Senad Dupovac, koji je pred Sudom BiH branio Jašarevića, ističe da je podržao nameru njegovog bivšeg branjenika jer je pravosuđe Srbije fleksibilnije.

– S obzirom na krivično delo za koje je osuđen, ovde ne bi dobio ni dana skraćenja kazne, dok je pravosuđe u Srbiji fleksibilnije, u smislu da, ako se dobro ponaša u KPZ, može dobiti umanjenje – rekao je Dupovac.

Apelaciono veće Suda BiH izreklo je krajem 2013. godine pravosnažnu presudu Jašareviću od 15 godina zatvora zbog napada na američku Ambasadu u Sarajevu, počinjenog 28. oktobra 2011. godine.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here