EPA/Yahya Nemah
Idlib (Foto: Arhiva)

Ekstremisti terorističke organizacije „Hajat Tahrir aš-Šam“ planiraju provokacije u Idlibu, u Siriji, s ciljem da optuže Damask za primenu hemijskog oružja, saopštio je rukovodilac ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji, kontraadmiral Aleksandar Ščerbicki.

“Prema informacijama koje je dobio Centar pripadnici terorističke organizacije ‘Hajat Tahrir aš-Šam’ planiraju provokacije kod naselja Sfuhon, Fatira i Flajfel, u provinciji Idlib, a cilj je da optuže vladine snage za primenu hemijskog oružja“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, teroristi ove organizacije, koja je u Rusiji zabranjena, već su pripremili 15 eksplozivnih naprava ručne izrade, koje su natopljene nepoznatim otrovnim supstancama napravljenim u laboratoriji u gradu Sarmada.

Dogovori o Idlibu

Putin i Erdogan su se sastali u Moskvi 5. marta, kako bi razgovarali o regulisanju situacije u sirijskoj provinciji Idlib. Sastanak je završen donošenjem zajedničkog dokumenta koji sadrži tri tačke: prekid vatre koji počinje u ponoć u noći između 5. i 6. marta, uspostavljanje bezbednosnog koridora u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i zajedničke patrole dveju zemalja od 15. marta duž puta M-4 B, koji povezuje Latakiju i Alep.

Situacija u Idlibu zaoštrila se 27. februara, kada su ekstremisti terorističke grupe Hajat Tahrir el Šam napali sirijske položaje u blizini naselja Behun. Kao odgovor na to u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika, koji, prema saopštenjima Ankare, nije ni trebalo da se tu nalaze.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here