EPA-EFE/DAN PELED

Ukoliko ste među zajmoprimcima koji se ovih dana suočavaju sa stotinama, a u mnogim slučajevima i hiljadama dodatnih dolara mesečno u otplati hipotekarnog kredita, ovo nije najbolji momenat da tražite bolju ponudu, iako mnogi to čine.

Naime, na početku godine, banke su se žestoko borile za svoj udeo u bumu refinansiranja kredita, nudeći ponude za vraćanje kredita i konkurentne kamatne stope kako bi privukle zajmoprimce.

– Na vrhuncu borbe među bankama bilo je 35 zajmodavaca koji su nudili gotovinske ponude novim klijentima kako bi ih finansirali. Danas ih je svega 12 – rekla je direktor istraživanja stručnog sajta RateCity, Seli Tindal.

Prema njenim rečima, konkurencija banaka je krenula da splašnjava u momentu kada je Komonvelt banka (CBA) u martu povećala jednu od svojih stopa za nove klijente, a 90 odsto njih ih je sledilo, prema podacima kojima raspolaže RateCity.

– Kada CBA kaže „skoči“, druge banke često kažu „koliko visoko?“ Međutim, videli smo neke izuzetke. ANZ bi bio jedan od zapaženijih, oni su zadržali svoj podsticaj za refinansiranje kada su se ostale tri velike banke povukle – istakla je Tindal.

Banke obično nude atraktivne stope i popuste novim zajmoprimcima kako bi osvojili veći procenat tržišta, dok postojeći zajmoprimci, koji ne traže bolju ponudu, mogu da izgube.

U ovom momentu, Udruženje finansijskih brokera Australije (FBAA) poziva na veću transparentnost u vezi sa stopama koje se naplaćuju postojećim zajmoprimcima ili takozvanim „back-book“ stopama.

– Industrija to naziva povećanjem kamatnih stopa, tako da kada ste već u kreditu, u osnovi ste dužni da uradite šta god zajmodavac želi – objasnio je izvršni direktor FBAA Piter Vajt.

Podaci koje objavljuje RateCity pokazuju da se i to promenilo poslednjih meseci. Naime, Banka državnih rezervi (RBA) je od marta tri puta podigla gotovinsku stopu, za ukupno 0,75 procentnih poena. Četiri velike banke su to povećanje prenele na postojeće zajmoprimce. Međutim, još više su povećali kamate za nove klijente.

– Na primer, kod CBA, novi klijent koji danas uzima kredit, plaćaće 0,42 procentna poena više od klijenta koji je uzeo isti taj kredit u martu ove godine – primetila je Tindal.

Tako da ovo generalno nije naročito dobro vreme na tržištu hipotekarnih kredita, jer stotine hiljada vlasnika kuća će uskoro sa fiksne kamatne stope svog kredita preći na mnogo više varijabilne.

– Naša najveća briga ove godine je da svi naši klijenti izlaze iz tih fiksnih stopa od 1,99 odsto ili nešto malo više, prelazeći na daleko veću promenljivu stopu – istakao je hipotekarni broker iz Brizbejna, Džordž Sejmos.

On procenjuje da njegova brokerska kuća ima preko 100 miliona dolara zajmova koji ističu ove godine, i dodatnih 200 miliona dolara sledeće godine.

U svakom slučaju, ukoliko zajmoprimci koji prelaze na varijabilne kamatne stope, pokušaju da dobiju zajam za refinansiranje kod druge banke, biće procenjeni na osnovu njihove sposobnosti da otplate po kamatnoj stopi tri odsto višoj od stope koja im se nudi, u skladu sa zahtevima bankarskog regulatora, Australijske uprave za prudencijalnu regulativu ( APRA).

To praktično znači da postojeći vlasnici kuća možda neće moći da pozajme iznos potreban za refinansiranje, ostavljajući ih kao „hipotekarne zatvorenike“ sa malo mogućnosti da pređu na bolju ponudu.

FBAA veruje da ovo nepotrebno ostavlja ljude zarobljenim.

Inače, neke banke su napravile izuzetke za zajmoprimce koji ispunjavaju određene pragove prihoda ili odnosa kredita i vrednosti, ali noviji zajmoprimci, koji nemaju mnogo kapitala će se verovatno mučiti da dobiju nižu stopu.

– Ako ste jedan od klijenata, koji je zarobljen hipotekom i tehnički ne možete da priuštite refinansiranje, pozovite svoju banku, javite se timu za zadržavanje i zahtevajte bolju stopu – savet je brokera Sejmosa.

Uskoro bolje ponude?

Onima koji se kvalifikuju za refinansiranje, iz RateCity preporučuju da se obrate i nekoj drugoj banci.

– Četiri velike banke su možda okrenule leđa bumu refinansiranja, ali to ne znači da je konkurencija na tržištu mrtva, i da nije vredno refinansiranja. Apsolutno jeste – naglasila je Tindal.

Prema mišljenju brokera Sejmosa, velike banke će se uskoro ponovo takmičiti za nove klijente, kako započnu svoju novu finansijsku godinu.

Rekordna dobit CBA

Komonvelt banka (CBA) je prijavila rekordnu dobit za prošlu finansijsku godinu, od 10,2 milijarde dolara. Ovo je rezultat povećanja neto kamatnih marži banke, odnosno odnosa između kamate koju plaća i zaračunava, koja je porasla za 0,17 procentnih poena tokom godine.

I dok su kamatne stope otišle gore, CBA nije zaračunao i više kamatne stope na štednju. Sem toga, CBA je istakao da marže sada idu u drugom pravcu, smanjujući se za 0,05 procentnih poena između prve i druge polovine godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here