pixabay.com

Plan Šolcove vlade da shodno koalicionom dogovoru tri stranke legalizuje upotrebu kanabisa u Nemačkoj od 2024. godine izgleda sve manje ostvariv, jer ministarstvo zdravlja treba taj predlog koji još nije gotov da podnese Evropskoj komisiji, saznaje “Juronjuz”.

Ministarstvo zdravlja kaže da pre nego što predlog propisa bude upućen u Brisel na “overu” treba regulisati veliki broj pravnih i operativnih pitanja koja se tiču primene konzumiranja trave, ali i koordinisati poslove između nadležnih ministarstava.

Nemačka je u oktobru prošle godine predstavila svoj hrabri projekat legalizacije kanabisa. Prema planu, nemačkim potrošačima bi bilo dozvoljeno da kupe do 30 grama kanabisa za privatnu potrošnju koji se uzgaja i distribuira preko kontrolisanog tržišta. Punoletnim Nemcima bi takođe bilo dozvoljeno da kod kuće gaje po tri biljke kanabisa.

“Cilj savezne vlade je kontrolisano korišćenje kanabisa kako bi se na najbolji način zaštitilo zdravlje potrošača, obezbedila zaštita dece i omladine. Ali i da se smanji kriminal povezan sa drogama i crno tržište”, saopštilo je nemačko savezno ministarstvo zdravlja.

Prema studiji Univerziteta Hajnrih Hajne iz Dizeldorfa dekriminalizacija marihuane bi mogla da donese neto korist državi od 4,7 milijardi evra godišnje, uključujući 2,8 milijardi evra poreskih prihoda i 1,36 milijardi evra uštede na policijskim i pravnim troškovima.

Ova laka droga je još uvek nelegalna širom Evrope izuzev Malte gde je legalizovana za ličnu upotrebu 2021. godine.

Nekoliko evropskih zemalja, uključujući Austriju, Holandiju i Portugal, dekriminalizovalo je posedovanje malih količina kanabisa. Luksemburg je najavio planove za legalizaciju 2018. godine, ali je morao da odustane nakon što se suočio sa zakonima EU. Postoji šansa da to postane i sudbina Nemačke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here