Tanjug
Marko Đurić

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić izjavio je da se danas, na Božić, u Sjedinjenim Američkim Državama obeležava i 81. godišnjica od smrti Nikole Tesle, ističući da je Tesla ujedno i jedan od mostova između Srba i Amerikanaca.

“Prisećamo se njegovog dela koje obasjava danas i u bukvalnom i prenosnom smislu čitav svet i zahvalni smo na tome što kao narod možemo da baštinimo tradiciju ovog velikana i sećanje na njega i ovde u SAD, gde je najveći deo svojih dela u naučnom pogledu ostvario”, rekao je Đurić za Tanjug.

Dodao je da Tesla i danas u velikoj meri doprinosi u poboljšanju slike o Srbima i na neki način predstavlja protivtežu negativnim slikama koje su o Srbima slane tokom prethodnih decenija.

“Zbog toga je i tokom prethodne godine odlukom našeg Ministarstva spoljnih poslova cela godina bila godina Nikole Tesle, u okviru toga održane su i naučne konferencije posvećene Tesli. Teslina naučna fondacija ovde u Americi je u tome odigrala značajnu ulogu, a mi smo kao ambasada organizovali zajedno sa Muzejom Nikole Tesle projekciju filma `Bežično` posvećenu upravo našem velikanu”, rekao je Đurić.

Najavio je da je ove godine za Srpsku novu godinu u Njujorku planirano održavanje konferencije o Nikoli Tesli, a za Teslin rođendan, nešto kasnije, biće održana izložba u saradnji ambasade i Muzeja Nikola Tesla iz Beograda posvećena našem velikanu.

“Mi intenzivno sarađujemo i sa Teslinom naučnom fondacijom i sa Davidom Vujićem i sa ljudima i organizacijama koje baštine Teslinu tradiciju u SAD i planirano je da ispred jednog od naših novih objekata u srpskoj američkoj prestonici bude postavljena i velika bista posvećena našem najvećem naučniku”, rekao je Đurić.

Jedan od najvećih umova sveta Nikola Tesla preminuo je na današnji dan 1943. godine u Njujorku.

2 COMMENTS

  1. Dosta nam je ovih foliranata,recite na kraju,Amerika nikad niti je bila niti ce biti Srpski prijatelj,koristit ce sta moze,unistavati dokle moze a ovakvih glu.ana koji su isplivali kao g.vna na povrsinu je previse

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here