Testove za maturu štite oružjem

0

Kao da je u pitanju strogo čuvana državna tajna: Srđan Verbić
 

”Niko ne može 100 odsto da garantuje za svakog od desetine hiljada ljudi koji su uključeni u posao s malom maturom. Zasada je sve regularno i vrlo smo zadovoljni kako matura protiče. Nažalost, ove godine su procedure mnogo oštrije. Niko od nas nije srećan što testovi moraju da se tranSPORTuju u policijskim maricama i što toliku pažnju moramo da poklanjamo bezbednosti. Nadamo se da će naredne godine biti drugačije i da ćemo maturu moći da organizujemo i bez policije”, kaže Verbić.

 

Maturanti su u ponedeljak polagali srpski jezik, danas ih očekuje test iz matematike, a u sredu novouvedeni kombinovani test s pitanjima iz pet predmeta – bilogije, fizike, hemije, istorije i geografije.

Da bi se u što većoj meri osigurali od zloupotrebe, u ministarstvu su doneli i odluku da testovi nose oznaku ”interno”.

 

”Oznaka ‘interno’ dodeljena je u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka, pa bi oni koji učine propuste snosili sankcije shodno tom zakonu”, kažu u ministarstvu.

 

Sudeći po Zakonu o tajnosti podataka, oni koji bi ove godine omogućili da testovi procure u javnost pre polaganja mogli bi da dobiju i do tri godine zatvora, što je tri puta stroža kazna od one na koju je osuđena Zorica Matić, kradljivica testova.

 

Radi veće sigurnosti, štamparija ”Službeni glasnik”, iz koje su testovi procurili prošle godine, sada je u potpunosti isključena iz celog procesa. Testovi su i pravljeni i štampani na jednom mestu – u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Odatle su policijskim maricama dopremljeni do školskih uprava, gde policajci motre da ne dođe do propusta.

 

Dok ministarstvo brine o bezbednosti, maturanti najviše strepe koliko će bodova da osvoje. Test iz srpskog im je, kažu, bio srednje lak. Danas ih očekuje polaganje matematike, a u sredu kombinovani test. Preliminarni rezultati izaći će 20. juna, popunjene liste želja predavaće se 27. i 28. juna, dok će se 6. jula učenici raspoređivati po školama. Prvi krug upisa u željene škole biće 7. i 8. jula.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here