EPA/Tatyana Zenkovich
Svetlana Tihanovska

Bivša kandidatkinja na predsedničkim izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovska razgovarala je sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Džordžom Kentom o događajima u Belorusiji i „mogućim načinima za izlazak iz krize“.

Između ostalog, razgovarali su o mogućem angažovanju Amerike, EU i Rusije u dijalogu u vezi sa izborima u Belorusiji, objavljeno je na njenom Telegram kanalu.

Ona je, kako se navodi, zahvalila Vašingtonu za čvrst stav prema „režimu (Aleksandra) Lukašenka“ i ukazala na važnost podrške građanskom društvu u Belorusiji i ekonomske podrške posle demokratskih promena.

Ona je imala i odvojene telefonske razgovore sa američkim senatorima i poslanicima Predstavničkog doma američkog Kongresa, kojima je sugerisala važnost nepriznavanja Lukašenka za legitimnog predsednika i ukazala na važnost podrške licima koja trpe represiju ali i sankcija protiv onih koji primenjuju nasilje.

Podsetimo, masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Tihanovska.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here