EPA
Svetlana Tihanovska

Kandidatkinja beloruske opozicije za predsednika Svetlana Tihanovska poručila je da je u njenoj zemlji u toku “mirni prevrat”, uprkos represiji kojom vlasti žele da uguše demonstracije protiv predsednika Aleksandra Lukašenka.

Neviđeni protesti protiv vlasti Lukašenka, koji od 1994. godine autoritarno vlada Belorusijom, ulaze u treću nedelju, prenosi AFP.

Premda se broj demonstranata ne smanjuje, predsednik je zaređao sa pretećim izjavama i sa pojavljivanjima u javnosti u vojnoj opremi, što prati pojačana represija.

– Sada smo u većini. Mirna revolucija je u toku. Ovo nije geopolitički prevrat, ovo je demokratski prevrat – istakla je Tihanovska, koja se sklonila u Litvaniju, u obraćanju zastupnicima u Evropskom parlamentu, koji se prenosio putem video-veze.

– Moja je zemlja u krizi – rekla je, podsećajući na hapšenja, nestanke i pogibije demonstranata “usred Evrope”.

Opozicija spremna da pregovara sa vlastima

U utorak se, na njen poziv, u središtu Minska okupilo oko 3.000 ljudi, dok se oko 1.000 Lukašenkovih pristalica okupilo na drugom mestu u prestonici.

Demonstracije je podstakla objava rezultata predsedničkih izbora 9. augusta, na kojima je Lukašenko navodno osvojio 80 posto glasova, a koje opozicija smatra nameštenim.

Tražeći “slobodne i poštene izbore”, Tihanovska je rekla da je spremna “da pregovara sa vlastima” i “ispita mogućnost posredovanja međunarodnih organizacija”, uz poštovanje “beloruskog suvereniteta”.

Vrhovni sud je u utorak odbio njen zahtev za poništenje rezultata predsedničkih izbora.

Evropska unija ne priznaje rezultate izbora i najavljuje dodatne sankcije za beloruske zvaničnike.

1 COMMENT

  1. Nerazumno, dakle kad izgubiš izbore ajde na proteste pa to je nasilno osvajanje vlasti i kakva demokratija se želi.
    Zapadne zemlje ako nije po njihovom nemože drugačije. Svakog razumnog čoveka koji iole je rodoljub to nebi prihvatio a kamoli nemire izazvao gde će prvo stradati građani te zajednice a ubačeni uvek se izvuku naravno i puleni. Žrtve nisu bitne, ali je odgovornost direktna za svakog ko je uzrok anarhije. Možda mislite da je sreća kad vas tapšu po ramenu, daju novac, ili vam obećavaju lepu budućnost, nije jer obraz jako zacrveni kad se pogledate u ogledalu. Jedno je sigurno zapad nije sreća, oni nose samo nevolje i nesreću tp smo već iskusili u istoriji i sada samo što se istorija ponavlja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here