Tiho zbog usnulih suseda

0

Flavil: Članovi kluba "Sveti Sava" sa predsednikom Zdravkom Živanovićem (u sredini)

 

Srpska Nova godina se slavila u sredu u Herisauu, Gosauu, Flavilu, St. Galenu, Roršahu, Minhvilenu i drugim gradovima u istočnoj Švajcarskoj. Zbog suseda koji su mirno spavali te noći, obično se slavilo bez muzike, uz bogatu večeru i lepo druženje zemljaka.

 

I drugi slave

 

Zanimljivo je i to da tradicija obeležavanja Nove godine po julijanskom kalendaru postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj, gde je poznata pod imenom "Alter Silvester", a tog dana se slavi i u nekim delovima Galske zajednice u Škotskoj.

U Kulturnom klubu "Sveti Nikola" u Herisauu bilo je puno, jer su gotovo svi članovi bili na dočeku. Oni su organizovano došli na večeru koju je spremila uprava ovog kluba, a muziku je zamenio vedri novogodišnji TV program iz otadžbine. Tako su u slavljeničkom raspoloženju ostali do kasno u noć. Svi su na dočeku hvalili članicu ovog kluba Ljiljanu Dragić, koja je donela i poklonila kolače svima.

– Moja supruga Jelena i ja smo došli da dočekamo našu Novu godinu sa ostalima iz kluba, uz večeru, piće i TV. Sutra je, doduše, radni dan, ali izdržaćemo jer se ovo dešava samo jednom u godini – kaže Dragan Frunzaverdić, rodom iz Kobišnice kraj Negotina.

Herisau: Dragan i Jelena Frunzaverdić (u sredini) sa prijateljima

I u Srpskom kulturnom klubu "Sveti Sava" u Flavilu su članovi složno dočekali srpsku Novu godinu. Uprava kluba se pobrinula da ih besplatno počasti ove večeri, a dobro raspoloženje stvorili su sami članovi.

– Večeras smo slavili dolazak naše Nove godine bez muzike, jer se sutra radi i ceo grad spava, ali ćemo zato u subotu, 16. januara, ponoviti slavlje. Biće još žešće veselje, jer će te večeri sve treštati. Od sada pa nadalje družićemo se uz muziku ovde u klubu dva puta mesečno. A 30. januara obeležićemo ovde u prostorijama našu klupsku slavu "Sv. Savu", sa početkom u 18 sati – kaže predsednik kluba Zdravko Živanović.

Naš izveštač navratio je i u klub "Homolje" u Gosauu, gde je zatekao raspoložene članove koji su veselo ispraćali staru godinu i u ponoć pozdravili dolazak nove. Nazdravljali su te večeri za istim stolom Stanko Martinović iz Melnice, kod Petrovca na Mlavi, Branko Milanković iz Srpca u Republici Srpskoj i Saša Cvitkovac, rodom iz Knina, a nastanjen u Beogradu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here