Novak Đurović
Igor Jurić

Smrt tragično nastradale Tijane Jurić koja je svirepo ubijena 2014. godine potresla je celu Srbiju i njenog oca Igora naterala da posveti život tome da nijedno dete ne nastrada na takav način. Okrenuo se brizi za mlade kao najosetljivijoj grupi u društvu i problem svakog mladog čoveka u Srbiji doživljava kao svoj.

Koji su razlozi zbog kojih se mališani odlučuju na beg od kuće i kako ih sprečiti u toj zamisli bila je tema “Vesti” u vikend broju, a o tome za naš list govori i Igor Jurić.

Kad dete pobegne od kuće, da li treba reagovati odmah ili sačekati da vidimo da li će se samo vratiti?

– Samim odlaskom od kuće u mladim godinama, dete je u potencijalnoj opasnosti. Slučaj Tamare Blažić je srećom završen pozitivno, ali je vreme nažalost takvo da se tragedije dese začas, a da zločinaca ima veliki broj u našoj zemlji. Ukoliko je detetu to bio prvi nestanak (kao što i jeste u slučaju Tamare), dileme nema i nemojte uopšte razmišljati, to je vaša obaveza, kao roditelja, staratelja… Kad se sve završi kako treba, lako je preispitati sebe kao roditelja, lako je popraviti greške u odnosu.

Koji su to najčešći razlozi zbog kojih se tinejdžeri odluče na beg?

– Najčešći razlozi su ljubavni problemi, nesuglasice s porodicom, problemi u školi. Upravo se veliki broj odlazaka dešava na kraju školske godine. Takođe, veliki je broj i odlazaka iz socijalnih ustanova, domova za maloletnika (u toku prošle godine, samo je jedan dečak pobegao iz vaspitno-popravne ustanove više od 50 puta). Najveći broj dece se srećno vrati kući, ali jedan mali procenat se na kraju svake godine traži.

Da li postoji neki vid prevencije kako bi roditelji sprečili da dođe to toga?

– Prevencija jeste u sagledavanju detetovih problema. Poslednji slučaj je pokazao jednu ogromnu želju devojčice da se školuje. Ne krivim uopšte roditelje da se razumemo, ali da li zaista ponekad nemamo dovoljno strpljenja i razumevanja za detetove želje, probleme, mladalačke ljubavi… Da li ponekad zaboravimo da smo i mi bili deca? Gotovo nijedno dete neće pobeći iz funkcionalne porodice i to je poenta svega. Ne gubite vreme na pogrešne stvari. Sedite, pričajte, ustanite i odvedite dete za vikend na selo, planinu, u šetnju… To je jedini spas u ovo gadno vreme gde smo pomislili da su materijalne stvari prioritet i da je novac najveća briga. Nije. To se shvati kada se desi gubitak. Uz savet, razgovor, uzajamno razumevanje… malu su šanse da dete negde ode, a da se ne javi.

Kako sistem u Srbiji reaguje kada dete pobegne od kuće i da li ima pomaka u odnosu na pre nekoliko godina?

– Definitivno ima, Tijana je mnogo toga promenila. Ta pogrešna procena policije u njenom slučaju je ostala velika opomena svima, da nikada više ne smemo da procenjujemo da li je dete u opasnosti ili ne, kakav im je moral, da tešimo porodicu na način “sigurno će se vratiti, verovatno je kod dečka…” Nikada više. I danas na nestanke dece svi gledamo sa velikom dozom opreza i tako treba da ostane.

Da li je Amber Alert (sistem upozoravanja javnosti u slučaju nestanka dece) koristan u situacijama kada tinejdžer pobegne od kuće?

– Naravno da jeste. Moram ipak da razjasnim nešto. Amber Alert se u svim zemljama gde “živi” pokrene dva-tri puta. Ne bi se češće pokretao ni kod nas. Dakle, za dečaka koji je 50 puta pobegao prošle godine on se ne bi pokretao. Postoje kriterijumi koji se moraju ispuniti da bi se alarm pokrenuo i to moraju da rade iskusni i stručni ljudi, posebno obučeni za nestanke dece. Tako se radi i u drugim zemljama. Tako da će se alarm pokrenuti ukoliko se smatra da je dete u životnoj opasnosti. Dakle, Amber Alert ili kako bi se već zvao kod nas, je potreba naše države i nadam se da će ljudi koji vode ovu zemlju imati sluha za bezbednost naše dece.

Postoje li neki znaci koji ukazuju na to da dete priprema plan za bekstvo?

– Morate dobro poznavati svoje dete da bi tako nešto i primetilI. Zbog toga su momenti kada dete možda i zatraži podršku i razgovor od izuzetne važnosti i ne smeju se propuštati. S druge strane, ono što stalno napominjem je da deca koja stalno odlaze iz kuća, hraniteljskih porodica i domova imaju problem. Taj problem je veliki jer je veliki broj bežanja i on se mora rešavati.