Tinejdžerka živa sahranjena u Turskoj

0

 

 

Patolozi su u plućima i stomaku Medine Memi (16), koja pronađena u decembru, našli veliku količinu zemlje, navodi se u obdukcionom nalazu, prenosi Bi-Bi-Si. Otac i deda devojke su uhapšeni, ali protiv njih nije podignuta optužnica.

 

Takozvana "ubistva časti" događaju se svakodnevno u Turskoj uprkos pokušajima Vlade da suzbije tu praksu. Dva meseca pošto je policija pronašla telo Medine u bašti porodične kuće, tim lekara sa Univerziteta Malatija završio je obdukciju.

 

Na telu devojke pronađene su manje modrice i nema pokazatelja da su je vukli po zemlji. Njene ruke bile su vezane na leđima, a u stomaku i plućima nađena je velika količina zemlje.

 

Šta je to "ubistvo časti"?

Ako neko proceni da su devojke ili žene ukaljale čast porodice, a to može biti i običnim razgovorom sa dečacima, postoji ogroman pritisak zajednice na muške članove porodice da tu čast povrate. Jedini način da to učine jeste da ubiju djevojku ili ženu i taj se zadatak obično dodeljuje mladom muškarcu na sastanku porodice na kome se u detalje razmatra metoda i lokacija ubistva. Nakon toga porodica će se pretvarati da ta osoba nikad nije postojala.

Prema rezultatima obdukcije devojka je skoro sigurno živa sahranjena. Policija je došla u njenu kuću da istraži slučaj posle dojave komšija da devojka nije viđena mesec dana. Policija je pronašla njeno telo u jednoj jami, nedavno zabetoniranoj, pored kokošinjca.

 

Lokalna organizacija koja vodi kampanju protiv ubistava časti saopštila je da se ubijena djevojka, jedno od 10 dece, tri puta obraćala policiji žaleći se da je kući tuku, ali je svaki put vraćena kući.

 

Medina, koja nikad nije išla u školu, živela je u mestu Kahta, većinski kurdskom jugoistoku Turske, gde ima najviše slučajeva ubistava časti. Mesto koje je poznato kao religiozno i konzervativno, uporište je nekada moćne islamske sekte Naksibendi, koju je zabranio nekadašnji turski predsjednik Kemal Ataturk 1925. godine, ali je ona poslednjih godina ponovo uzela maha.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here