Tanjug
Epidemiolog Branislav Tiodorović

“Epidemiološka situacija na jugu Srbije je i dalje nesigurna, a situacija u Vranju, gde su u jednom kolektivu koronavirusom zaražene desetine radnika, trebalo bi da opomene celu Srbiju”, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović.

U Vranju je, zbog povećanja broja novoobolelih, ponovo otvorena Kovid bolnica, koja je bila zatvorena krajem aprila, a tokom vikenda registrovano je 52 novoobolelih, od kojih je najviše radnika jedne fabrike nameštaja.

Tiodorović kaže da su Vranje i leskovačke fabrike “Jura” primeri koji pokazuju šta se može desiti ako se ne sprovode mere, a stanovništvo potpuno opusti.

– U “Juri” je situacija stavljena pod kontrolu. Imali smo obimna testiranja, već je urađeno preko 1.300 testova, samo 23 je bilo sa pozitivnim nalazom. I to su sve mladi ljudi bez teže kliničke slike – zaključio je epidemiolog.

Tiodorović kaže da je na jugu Srbije i u Nišu prisutna lokalna transmisija viriusa, ali da se broj umrlih smanjuje.

– Ima još obolelih, ali broj umrlih se smanjuje i to je dobro. Nemamo podataka o umrlima od koronavirusa za danas i juče. Pozitivno je takođe što imamo veliki broj vraćenih u staračke domove – kazao je Tiodorović za RTS i dodao da je do sada vraćena 181 osoba u gerontološke centre, a da je oko 12 ostalo u Kliničkom centru.

On je naveo da će zgrada KC Niš za nekoliko dana moći da bude vraćena svojim prethodnim zadacima, da zbrinjava, dijagnostifikuje i leči stanovništvo sa jugoistoka Srbije.

– Najzad će hronični bolesnici biti zbrinuti prema uputima i terapijama – zaključio je epidemiolog.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime