Košarkaši Toronto Reptorsa osvojili su NBA titulu prvi put u svojoj istoriji!

 

Pobedili su Golden Stejt (114:110) po treći put na gostujućem terenu u ovoj finalnoj seriji i tako prekinili niz tima iz Ouklenda!

Toronto je postao i prvi tim iz Kanade koji je došao do šampionskog prstena, ali i prva ekipa koja je u finalu tri puta u gostima uspela da savlada aktuelnog šampiona lige!

Pri rezultatu 111:110 za Toronto, Stef Kari je promašio trojku osam sekundi pre kraja, a na drugoj strani Kavaji Lenard sa tri slobodna bacanja potvrdio veliku pobedu svog tima. Ti penali su bili idealna završnica za Lenarda koji je proglašen za MVP-ja finalne serije. U ovoj utakmici je možda pružio i najslabiju partiju u finalnoj seriji i meč je završio sa 22 poena, koliko je postigao i “zlatni” rezervista Fred Vanvlit, dok su ekipu ka najvećoj pobedi u istoriji kluba povukli Paskal Sijakam i Kajl Lauri sa po 26 poena.

 

Ipak, presudna sitacija dogodila se u poslednja tri minuta treće četvrtine kad je Klej Tompson u kontri pokušao da zakuca, Deni Grin ga blokirao, a Tompson nezgodno doskočio i povredio koleno.

Uz pomoć saigrača je odšepao sa terena, ali se brzo vratio da bi šutirao dva slobodna bacanja. Kraj meč nije završio, pošto je u toku igre odveden na preglede.

Prema izveštaju američkih novinara, Tompson je želo da se vrati na meč, ali mu lekari to nisu dozvolili. Do tog momenta ubacio je 30 poena, uz sjajan šut.

Nove šampione predvodio je Kajl Lauri sa 26 poena, uz sedam skokova i 10 asistencija, isti broj poena imao je i Sijakam, uz 10 skokova, Vanvlit je dodao 22, baš kao i Lenard. Inače, Kavajiju Lenardu ovo je druga NBA titula i drugo MVP zvanje finala, nakon što je istu stvar uradio sa San Antoniom 2014. godine.

U poslednjoj NBA utakmici u “Orakl areni” (Voriorsi se sele u dvoranu u San Francisku) najviše poena za bivše šampione, posle Tompsona, postigli su Iguodala (22), Kari (21) i Drejmond Grin (11) koji je ostvario tripl-dabl (19 skokova i 13 asistencija).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here