U Sloveniji osvanuo neumesan bilbord sa vojnikom JNA

Vestionline, Tanjug
7
Twitter/le_vrai_montenegro

Slovenija uskoro slavi Dan državnosti, a politička partija Slovenačka demokratska stranka (SDS), čiji je lider bivši premijer Janez Janša, odlučila je da taj praznik obeleži i bizarnom čestitkom Slovencima koju su im uputili putem bilborda, na kojem je vojnik JNA sa podignutim rukama u znak predaje.

Ovim potezom SDS je izazvala veliku buru u javnosti kada su se na društvenim mrežama pojavile fotografije bilborda, uz tekst:”25. jun, čestitamo Dan državnosti. SDS”. Prema novodima, sporni bilbord se nalazi u Ljubljani, piše Blic.

Raspad SFR Jugoslavije i uvod u rat koji je odneo na stotine hiljada života, započeo je referendumom koji je održan 23. decembra 1990. godine u Sloveniji. Završetak glasanja doneo je rezultate u kojima se čak 95 odsto Slovenaca odlučilo da glasa za samostalnost. Ti rezultati su stvorili Osnovne ustavne povelje o suverenitetu i nezavisnosti Republike Slovenije 25. juna 1991. godine i na taj način je jednostrano ozvaničena nezavisnost te zemlje.

Dva dana kasnije, jedinice JNA su bile rešene da po cenu rata ne dozvole takav epilog i razbijanje SFR Jugoslavije, pa je 27. juna 1991. godine došlo do sukoba snaga JNA i novoformirane slovenačke teritorijalne odbrane, na čijem čelu su se nalazili Janez Janša i Igor Bačvar. Sukob koji je trajao desetak dana, odneo je više od 60 života vojnika, dok je ranjeno više od 300, a na kraju je rezultirao povlačenjem vojske, podsetio je Blic.

Sa nekoliko meseci razlike, na sličan korak su se odlučili i Hrvati koji su na referendumu održanom 19. maja 1991. godine sa 94.7 odsto glasova takođe doneli odluku da se odvoje iz federacije, a zvanično proglašenje Socijalističke republike Hrvatske od strane Sabora, dogodilo se 8. oktobra iste godine.

Nakon toga, došlo je do sukoba između Srba, Hrvata i Bosanaca koji su eskalirali sve do konačnog zaključenja mira Dejtonskim sporazumom koji je potpisan u Parizu 14. decembra 1995. godine.

Zbog svega navedenog, na društvenim mrežama su potez Janeza Janše okrakterisali kao neukusan i neumesan.

7 COMMENTS

  1. Словенци су покварењаци а Титови, комунистички генерали су шупљоглавци. Нису имали памети да се из Слвеније одмах повуку у Крајину. Не, они су спасавали технику бродовима за Црну Гору, данашњи Монте Негро.

  2. Iskreno receno, svi ti takozvani ratovi su jedna velika ujdurma , takozvanog zapada uz pomoc domacih saradnika, citaj izdajica. Da se htelo, JNA je mogla da stigne do Beca,a tamo neka TO bi bila plitak potok. Znaju to Janezi vrlo dobro, a cemu ovo glupiranje , nije mi jasno !?

    • E pa JNA je bila toliko slaba da se uplašila nekoliko konjušarskih teritorijalaca.Ali to je bila JNA u čijim su redovima bili generali koji su takodje bili “srpskog”roda i radili na ovom pomno planiranom zadatku:raspad države Jugoslavije i stvaranje država koje nisu ravne ni mesnoj zajednici a kamo li opštini a o državi tu reči ni nema.Nikom država nije ni bila bitna već sopstvena gubernija u kojoj će,zaludivši narod da ima državu,slobodno bez kontrole pljaškati i bogatiti se.To su svi redom uradili,a toliko je ljudi stradalo za stvaranje njihovih carevina.

  3. Jedino je Srbin bio lud i dovoljno glup da podrzava ideju o nekoj Jugoslaviji koju je vodio srbomrzac Hrvat Tito. Zato su jedino Srbi ispadali magarci 21. veka koji su izgubili 70% svoje teritorije i jos su ubedjeni da je to tacno i dobro i uopste netraze da se njima vraca nazad teritorija, zemlja, kuca i imanje. A da ne pricamo o milijoni izbeglica Srba od Dalmatinskog Kosova do Gazimestanskog Kosova. Sramno je to.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here