pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško izjavio je danas da bi mogući prijem Finske i Švedske u NATO mogao da pogorša vojnu situaciju u oblasti Baltičkog mora.

– Ako sledimo logiku madridskih odluka, onda nakon što pristupanje bude finalizovano, NATO će početi da govori da je najveća ranjivost rusko-finska granica, koja se mora zaštititi, 1.300 kilometara, pa je potrebno rasporediti trupe, oružje itd – rekao je Gruško tokom razgovora u Međunarodnom klubu Valdaj, preneo je TAS S.

Prema njegovim rečima, sve to će dovesti do pogoršanja regionalne bezbednosti, značajno će zakomplikovati situaciju uopšte na severu, ograničiće mogućnosti mirne saradnje koja je sada toliko tražena u ovom delu Evrope i uopšte u ovom delu sveta.

– A to će najozbiljnije pogoršati vojnu situaciju u regionu Baltičkog mora, koja bi se, kao rezultat širenja NATO, vojnog korišćenja teritorije novih članica, pretvorila u scenu, ako ne u vojnu konfrontaciju, onda u potpuno nepotrebno vojno rivalstvo od vojno najmirnijeg regiona Evrope – rekao je on.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here