EPA/Antonio Bat
Zemljotres u Petrinji (Foto: Arhiva)

Tokom dve godine pojačane seizmičke aktivnosti petrinjskog epicentralnog područja zabeleženo je više od 16.000 zemljotresa magnituta manjih od 2 stepena Rihtera, saopšteno je iz Prirodno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Onaj najjači, koji se dogodio 29. decembra bio je magnitude 6.2, intenziteta VIII stepeni EMS-ove skale.

Dogodila su se, prema ovim podacima, i 10 jakih potresa od VI do VII stepena EMS-ove skale, 24 prilično jaka potresa od V do VI. stepena, od kojih su se dva dogodila tokom ove godine.

Prema podacima koje je tokom dve godine prikupljao Geofizički odsek PMF-a, dogodilo se i 95 umerenih potresa od IV do V. stepena EMS-ove skale, od kojih je 15 bilo u ovoj godini, kao i 1349 slabih potresa intenziteta od III do IV stepena, od kojih se 90 dogodilo u ovoj godini.

Na današnji dan pre dve godine, 28. decembra 2020., u mestu Strašnik kod Petrinje zemljlotresom magnitude pet stepena započela je serija potresa, u kojoj je dan kasnije u 12:19 okolinu Petrinje pogodio razoran zemljotres magnitude 6.2 prema Rihteru.

U tom zemljotresu je poginulo sedam osoba, a pričinjena je i značajna materijalna šteta u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim mestima.

Oštećeni su mnogi stambeni i gospodarski objekti širom Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here