pixabay.com

Naučnici upozoravaju da bi porast nivoa mora, uzrokovan topljenjem arktičkog leda, mogao da erodira britansku obalu i dovede u opasnost oko milion i po domova do 2080. godine.

Očekuje se i porast nivoa Temze, zbog čega će barijera koja štiti London od poplava verovatno morati da se nadogradi kako bi se nosila sa većim plimama, prenosi Skaj njuz.

Kako se navodi, dramatične promene pejzaša mogle bi da dovedu do toga da buduće vlade budu prisiljene da biraju gde će graditi barijere i gde će dozvoliti da dođe do poplava.

Primorsko selo Ferborn u Velsu moglo bi da bude potopljeno, a lokalne vlasti strahuju da bi mesto moglo da bude nenaseljivo do 2050. godine.

Stanovnici su pozvani da odu kako bi se područje demontiralo i pretvorilo u močvarno zemljište.

Svako dalje zagrevanje samo će pogoršati problem, upozoravaju naučnici.

Led koji se topi mogao bi da destabilizuje severnoatlantsku struju poznatu kao Atlantska meridijalna preokretna cirkulacija (Amoc), zbog koje Velika Britanija ima blaže zime u poređenju sa Rusijom i Kanadom.

Ukoliko bi se dovoljno leda otopilo, to bi moglo da promeni nivo soli i temperaturu u okeanu, što će dovesti do kolapsa Amoca i mnogo hladnije klime u Britaniji.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here