Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” proizvešće za predstojeću sezonu domaću vakcinu protiv gripa kojom će biti vakcinisani građani Srbije.

Sve proizvedene količine biće na raspolaganju našim državljanima, kažu u Ministarstvu zdravlja, a ostatak cepiva neophodan za vakcinisanje biće nabavljen preko javne nabavke. U resornom ministarstvu kažu da će biti proizvedeno manje domaćih vakcina od planiranih, jer su gotovo svi kapaciteti Instituta “Torlak” usmereni na borbu protiv korona virusa.

“Torlak” će za ovu godinu imati svoju vakcinu protiv gripa. Planirana je proizvodnja između 100.000 i 150.000 doza – najavila je dr Vera Stoiljković, direktorka Instituta “Torlak”.

Ovo će biti prva srpska vakcina “Torvaksflu” protiv sezonskog gripa, posle pauze od 15 godina. Reč je o trovalentnoj vakcini koja sadrži dva tipa A virusa i jedan tip B virusa. Namenjena je populaciji od 18 do 65 godina. Vakcina je jednodozna, ne sadrži konzervanse i adjuvans.

Ipak, ove količine domaće vakcine neće biti dovoljne da bi se sproveo plan državnog vrha da se protiv gripa u našoj zemlji vakcinišu dva miliona građana. Podsećanja radi, predsednik Aleksandar Vučić je primetio:

– Moraćemo da izbegnemo sudar korone i gripa, što znači da ćemo morati da vakcinišemo više od dva miliona ljudi protiv gripa. Vakcinu će morati da prime oni koji rade u vojcsi, policiji, potom šalterski službenici, penzioneri, deca od tri do 12 godina i svi hronični bolesnici. Očekujemo najteži talas koromne oko 1. novembra. Pre toga će već krenuti grip i to moramo da izbegnemo po svaku cenu.

Vakcinacija posle 15. oktobra

Koja će inostrana vakcina biti kupljena biće poznato kada se završe javne nabavke. Prošle godine je država u prvoj fazi kupila četvorovalentnu vakcinu “Sanofi Pastera”, jednodoznu, u špricu. Zaštita od gruipa koštala je 217.238.669 dinara sa PDV-om, odnosno 679 dinara po dozi. Kasnije su nabavljane, zbog velikog interesovanja, dodatne doze, pa je na kraju vankcinisano oko 300.000 građana.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here