Američki predsednik Donald Tramp kaže da će od Evropske unije dobiti sve što traži jer ima “adut u rukavu” – uvođenje carina na evropske automobile.

– Dogovaranje sa Evropskom unijom je vrlo teško; oni snažno brane svoje interese – rekao je Tramp novinarima u Beloj kući u utorak.

– Naša zemlja je ipak u prednosti, a sve što treba da uradimo jeste da oporezujemo njihove automobile i oni će nam dati sve što tražimo, zato što preko okeana šalju milione Mercedesa. Šalju milione BMV-a – naveo je Tramp, a prenosi tv mreža CNBC.

Ova pretnja dolazi nakon što je Tramp početkom ovog meseca potpisao sporazum sa EU o povećanju izvoza američke govedine, što je delom ublažilo položaj američkih poljoprivrednika koji su snažno pogođeni intenziviranjem trgovinskog rata između SAD i Kine.

Procenjuje se da će se, kao rezultat tog sporazuma, godišnji bescarinski izvoz američke govedine u EU skoro utrostručiti na 420 miliona dolara.

Predsednik SAD-a je obećao početkom ove godine da će uvesti tarife na uvoz vozila i auto-delova iz EU i Japana, ali je sredinom maja odlučio da odloži carinu na 180 dana.

Tramp treba da se sastane sa liderima EU na samitu G-7 ovog vikenda u Francuskoj. Mnogi očekuju da će samit završiti bez zajedničkog saopštenja zbog trgovinskih nesuglasica, dodaje američka televizija.

2 COMMENTS

  1. A šta ćemo mi to sve tražiti od EU kad nes već ne bude bilo.Nikad nam nije bilo teže.Otimaju nam deo po deo teritorije,Hitlerove granice su već utvrdjene,tako da meni nije jasno šta se nama može dati sem jedno veliko:NIŠTA.Na njihova obećanja ne treba nasedati,jer oni ni jedan dogovor i sporazum do sada nisu ispoštovali.

  2. Evropa radi po diktatu Amerike, pa neznam sta cemo mi u takvoj Evropi. Nasi politicari totalno prolupali i gledaju samo svoj interes, a narod sve gladniji. Jos se hvale prodali Knjaz Milos.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here