EPA/Jim Lo Scalzo
Donald Tramp

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je da svi Jevreji koji glasaju za Demokratsku stranku “mrze Izrael”.

– Zaista mislim da mrze Izrael. Svaki Jevrejin koji glasa za Demokrate mrzi svoju religiju. Mrze sve u vezi sa Izraelom i treba da se stide – rekao je Tramp, prenosi Politiko.

On je to rekao komentarišući kritike koje su poznate Demokrate uputile izraelskom premijeru Bendžaminu Netanjahuu zbog rata u Pojasu Gaze.

Izvršni direktor jevrejske grupe “Antiklevetnička liga” ocenio je Trampovu izjavu kao “klevetničku”, Bela kuća kao “toksičnu”, a tim kampanje predsednika SAD Džozefa Bajdena optužio je Trampa da “napada jevreske Amerikance u periodu narastajućeg antisemitizma”.

– Jedina osoba koja treba da se stidi je Donald Tramp. On otvoreno ponižava američke Jevreje i navodno misli da je Hitler neke stvari uradio dobro – rekao je portparol Bajdenove kampanje Džejms Singer.

On je podsetio na izjavu Trampa povodom protesta 2017. godine u Šarlotsvilu kada je “neonaciste koji su uzvikivali da ih Jevreji neće zameniti, hvalio kao veoma dobre ljude”.

Trampova izjava je reakcija na govor lidera većine u Senatu SAD Čaka Šumera, koji je Bajden pohvalio, a u kojem je kritikovao Netanjahua i pozvao na promenu političkog liderstva u Izraelu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here