EPA/Michael Wyke
Donald Tramp

Nemačka bi uskoro mogla prestati da postoji kao država zbog eskalacije energetske krize, izjavio je bivši američki predsednik Donald Tramp. On navodi da je svojevremeno upozorio Angelu Merkel da bi zavisnost Berlina od ruske energije mogla dovesti do “predaje”.

Tokom skupa Republikanske stranke u Ohaju, Tramp je kritikovao energetsku politiku Džozefa Bajdena.

– Iako su za vreme mog mandata SAD postale nezavisne u pogledu energije i na putu da postanu “potpuno dominantne u energetici, ispred Saudijske Arabije i Rusije, Bajden je doveo Ameriku u poziciju da „moli za energente“ – rekao je Tramp.

Prema njegovim rečima, upozorio je tadašnju kancelarku Angelu Merkel da će gasovod Severni tok 2, koji je trebalo Nemačku da snabdeva ruskim gasom, učiniti Nemačku još zavisniju od uvoza ruskih energenata.
Tramp je rekao da je poslao “belu zastavu predaje” Angeli Merkel kada je odbila da odustane od tog projekta.
– Ako 72 odsto energije dobijate iz Rusije, evo bele zastave, jer ćete se vrlo brzo predati – prepričao je Tramp vlastito upozorenje Merkelovoj.
Bivši američki predsednik istakao je da se “Nemačka sada vraća staromodnim stvarima, uključujući ugalj”, uprkos prethodnim obećanjima da će realizovati zelenu agendu.
“Ali nemaju izbora, neće imati državu, neće im ostati zemlja”, upozorio je Tramp pre nego što se ponovo vratio na temu unutrašnje politike, prenosi RT.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here