Svetski lideri okupiće se danas u Portsmutu, na jugu Velike Britanije, kako bi obeležili 75-ogodišnjicu najveće pomorske invazije u istoriji, takozvanog Dana D.

Britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj i premijerki Terezi Mej pridružiće se i američki predsednik Donald Tramp, prenosi Rojtes.

Tramp će na taj način, poslednjeg dana svoje posete Britaniji, odati počast američkim i savezničkim vojnicima, koji su pomogli u spasavanju Evrope od nacističke Nemačke, navodi AP.

On je rekao da se raduje odlasku u Portsmut kako bi obeležio “možda čak i najveću bitku u istoriji”, navodi Bi-Bi-Si.

Na komemoraciji će se okupiti 15 svetskih lidera, među kojima i francuski predsednik Emanuel Makron, namečka kancelarka Angela Merkel, kanadski premijer Dzastin Trudo, premijer Australije Skot Morison i još deset zvaničnika drugih zemalja, prenosi Rojters.

Obeležavanju će prisustvovati zvaničnici iz svih zemalja, koje su se borile zajedno sa Velikom Britanijom, a sve predstavljene zemlje dogovorile su se da objave zajedničko saopštenje, u kojem će obećati da će osigurati da se ne ponove “nezamislivi užasi” Drugog svetskog rata.

U takozvanom “Proglasu Dana D” (The D-Day proclamation), 16 potpisnica, uključujući Veliku Britaniju i SAD, obavezuju se da će zajedno raditi na “mirnom rešavanju međunarodnih tenzija”.

U ranim jutarnjim časovima 6. juna 1944. godine, više od 150.000 savezničkih vojnika napustilo je Portsmut i obližnja područja i započelo vazdušne, pomorske i kopnene napade na Normandiju, koji su na kraju doveli do oslobađanja zapadne Evrope od nacističkog režima.

3 COMMENTS

  1. Najveća bitka u istoriji je Kurdska bitka, izginulo zjedno više od 1.200.000 ljudi, iskrcavanje u normandiji stradalo na obe strane 50.000 ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here