EPA-EFE
Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp kritikovao je savetnicu Bele kuće za koronavirus, Debru Birks, nakon što je izjavila na nacionalnoj teelviziji da je novi porast broja zaraženih „izuzetno rasprostranjen“ u ruralnim delovima zemlje i gradovima.

Tramp je na Tviteru napisao: „U većem delu zemlje situacija je vrlo dobra. Otvorite škole.“

Dan ranije, dr Debra Birks, koordinatorka radne grupe Bele kuće za koronavirus, izjavila je za CNN da se SAD nalaze u novoj fazi.

– Ono što vidimo danas je drugačije od situacije u martu ili aprilu. Svi koji žive u ruralnim područjima treba da znaju: niste imuni ili zaštićeni od ovog virusa – rekla je Birks.

Ona je ispričala da je u protekle tri nedelje putovala u 14 država i da je brinu neke stvari koje je videla.

Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkog doma u kome kontrolu imaju demokrate, izjavila je u nedelju za televiziju ABC da nema poverenje u ranije procene Birks, iznete pre nekoliko nedelja, da se virus povlači u Sjedinjenim Državama, pre nego što je sredinom juna došlo do novog skoka broja slučajeva.

– Mislim da predsednik širi dezinformacije o virusu a ona je njegov postavljenik tako da ne, nemam poverenja – izjavila je Pelosi u programu This Week.

Tramp je tvitovao: „Luda Nensi Pelosi je rekla užasne stvari o dr Debri Birks, kritikovala je zato što je bila suviše pozitivna u odnosu na veoma dobar posao koji obavljamo u borbi protiv kineskog virusa, uključujuće vakcine i lekove. Da bi odgovorila Nensi, Debra je progutala mamac i kritikovala nas. Patetično!“

U drugom tvitu je izneo tvrdnju: „Sa izuzetkom Njujorka i nekoliko drugih lokacija, MNOGO smo bili bolji od većine drugih zemalja u suzbijanju kineskog virusa. Mnoge od tih zemalja sada imaju veliki drugi talas. Lažne vesti rade punom parom da bi učinili da SAD ( i ja) delujemo što gore!“

Tramp iznosi znatno pozitivniji stav o tome kako se SAD bore protiv virusa u momentu dok vodi tešku bitku za drugi mandat protiv demokrate Džoa Bajdena, koji nedeljama vodi u nacionalnim anketama. Tramp je tvrdio da je „ratni predsednik“ u borbi protiv pandemije koronavirusa, ali je Bajden odgovorio da je Tramp „napustio bojno polje“ u borbi protiv zaraze.

Admiral Bret Džiroir, pomoćnik sekretara za zdravstvo, naglasio je potrebu da se nose maske.

– Ako to ne uradimo i ako ne ograničimo broj ljudi na zatvorenim mestima, virus će nastaviti da se širi – izjavio je on na televiziji NBC.

U SAD je registrovano blizu 155.000 smrtnih slučajeva i više od 4,6 miliona potvrđenih infekcija i SAD su prve bo broju zaraženih i umrlih od koronavirusa.

U SAD traje i debata o tome da li bi trebalo otvoriti škole. U Indijani se đaci već vraćaju u učionice, a u jednoj školi su u prvoj nedelji neka deca testirana pozitivno na koronavirus. U Luizijani su 10 odsto novozaraženih deca, što je više od broja obolelih koji su stariji od 70 godina.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime