EPA/JIM LO SCALZO
Predsednik SAD Donald Tramp

Predsednik SAD Donald Tramp stigao je u Veliku Britaniju u atmosferi koju je sam ustalasao izjavom o tome ko je najbolji naslednik odlazeće premijerke Tereze Mej, koju su Britanci doživeli kao mešanje u unutrašnje poslove zemlje, ali i komentarima o Bregzitu.

– Mislim da bi Boris Dzonson jako dobro radio. Mislim da bi bio odličan – rekao je Tramp u intervjuu za list “San” uoči trodnevne posete Londonu o bivšem britanskom ministru spoljnih poslova Borisu Džonsonu, preneo je Rojters.

Britanska agencija je prenela da je lider laburista Dzeremi Korbin odbio poziv da prisustvuje zvaničnom banketu sa Trampom i ocenio da navodni pokušaj američkog predsednika da odluči ko će biti novi britanski premijer predstavlja “potpuno neprihvatljivo mešanje u demokratiju Britanije”.

Ponovo prema navodima AP zadirući u unutrašnje poslove domaćina, Tramp je rekao da mu je Boris Džonson prijatelj i dodao da bi u Londonu mogao da se sastane sa još jednim političarem koji se zalaže za Bregzit, Najdželom Faražom.

Tramp je za “Sandej tajms” uoči dolaska rekao i da bi naredni britanski lider trebalo da pošalje Najdžela Faraža, kao nekog ko se najviše zalaže za Bregzit, da pregovara sa EU, prenosi Rojters.

Ocenio je i da bi Velika Britanija trebalo da odbije da plati račun “za razvod” od EU u iznosu od 39 milijardi funti i povuče se iz pregovora o Bregzitu, ako joj Brisel ne da šta želi.

Pre dolaska u Veliku Britaniju, Tramp je kritikovao i gradonačelnika Londona Sadika Kana sa kojim se i ranije verbalno sukobljavao.

Americki predsednik je na Tviteru napisao da je Kan pravi gubitnik, ali je ipak dodao da se raduje poseti Londonu.

Kan je ranije rekao da London ne treba da prostre crveni tepih za americkog predsednika.

Trampa će kao i prošle godine na ulicama Londona dočekati masovni protesti čiji organizatori su već pripremili ogroman balon na naduvavanje s likom Trampa kao “ljutite bebe”.

Organizatori protesta “Zajedno protiv Trampa” rekli su za Ej-Bi-Si Njuz da su za danas planirani protesti kod Bakingemske palate, kad Tramp bude prisustvovao zvaničnoj večeri sa kraljicom, i u utorak kad bude razgovarao sa premijerkom Terezom Mej.

Očekuje se da će protest ispred Bakingemske palate biti manjih razmera, dok će protest u utorak na Trafalgar skveru biti mnogo masovniji s obzirom da je preko društvenih mreža zainteresovanost za njega izrazilo 33.000 ljudi.

Poseta koja je planirana pre nekoliko meseci povodom 75. godišnjice iskrcavanja u Normandiji, odvija se u vreme procesa Bregzita i odluke britanske premijerke Tereze Mej da podnese ostavku na tu dužnost.

AP navodi da će se predsednik SAD u poseti Britaniji susresti i sa bivšom premijerkom Terezom Mej, ali da će fokus tokom današnjeg dana biti na ceremonijalnom dočeku u njegovu čast.

Ceremonija dobrodošlice će, navodi agencija, početi u Bakingemskoj palati gde će ga dočekati kraljica Elizabeta Druga, zatim sledi tradicionalno “ispijanje čaja” sa princom Čarlsom, potom raskošni državni banket.

Navodi se da će predsednik posle posete Britaniji posetiti Francusku i Irsku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here