Kosovo online
Petar Petković

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da se sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom saglasio da je jednostrana odluka Prištine o zabrani upotrebe dinara političko pitanje.

– Posledice takve odluke su političke. Tačno je da se o dinaru nikada do sada nije razgovaralo u dijalogu, ali s obzirom na to da odluka tzv. CBK pogađa direktno Srbe, naravno da će se razgovarati u Briselu – kaže on.

Važno je, ističe, pokazati opredeljenost zbog čega je delegacija Beograda došla u punom sastavu i ukazala na razorne posledice te odluke.

– U diskusiji su predstavnici tzv. CBK govorili da Komercijalna banka ima više računa od drugih, što nije tačno, jer je 55.000 računa u Poštanskoj štedionici koja ima pet ekspozitura, a sva plaćanja idu preko nje, zbog čega je bilo važno da se čuje njihov glas i jer je deo rešenja – rekao je i istakao da to pokazuje da nema pravog razloga za tu tzv. uredbu CBK, kao i da ne znaju sve detalje vezano za platni promet.

Dodao je da je važno što su na sastanku pokrenuta sva goruća pitanja i ukazano na probleme Srba, kao i da je Beograd istrajan da nađe rešenje i omogući da Srbi primaju plate, penzije, socijalna davanja.

– Ova odluka pokazuje da Priština ne želi da formira Zajednicu srpskih opština i da bi da ugasi institucije koje su temelj ZSO. U razgovoru sa Lajčakom tet-a-tet, pa naše delegacije sa njim, i na trojnom sastanku ukazali smo na sve probleme. Lajčak i ja smo došli do istog stava da je za rešavanje pitanja nastalih zbog jednostrane politike potrebno rešavanje na političkom nivou – rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Petković očekuje nastavak razgovora, a Beograd će se, kaže, odazvati pozivu Lajčaka, jer je ključno da se to pitanje reši.

Priština očigledno neće dogovor, što se vidi iz obraćanja čelnika tzv. centralne banke u Prištini Ahmeta Ismailjija koji je novinarima rekao i da će uredba ostati na snazi i da se neće menjati.

Pitanja bez odgovora

Miroslav Lajčak je, nakon sastanaka u Briselu, saopštio da na mnoga politička pitanja i dalje nema odgovora.

– Pozdravljam posvećenost strana u pronalaženju održivog rešenja za zajednice pogođene nedavnom uredbom CBK-a. Ovaj sastanak u okviru dijaloga bio je važan prvi korak, ali na mnoga politička pitanja nema odgovora. Biće potrebni dodatni sastanci – naveo je na mreži Iks.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here