Đ. Janković
Ima novi cilj: Aleksandar Kikanović

Loznički ultramaratonac i humanitarac Aleksandar Kikanović namerava da istrči ovoga proleća još jedan ultramaraton, najduži do sada, koji će najverovatnije biti poslednji na listi njegovih poduhvata u kojima je uglavnom trčao do velikih svetinja. Ovoga puta cilj je Jerusalim, do koga treba da pretrči oko 2.800 kilometara.

– Želim da trčim do tog drevnog grada, tačnije do groba Isusa Hrista i tu se pomolim za zdravlje svih naših ljudi, za dobro naše zemlje. Prvi put to najverovatnije neće biti maraton humanitarnog karaktera, a planiram da bude poslednji koji ću trčati. Daljina nije mala, 2.800 kilometara, i treba da prođem od Srbije kroz Bugarsku, Tursku i Siriju da bih stigao u Izrael. Mada trčim svakodnevno, ozbiljne pripreme planiram da počnem sa prvim danima februara, a na put krenem u maju – kaže Kikanović, koji je prethodni maraton završio u oktobru prošle godine, kada je od Krupnja do Jašija u Rumuniji pretrčao 1.150 kilometara za lečenje osmogodišnjeg Aleksandra Džavrića sa Kosova i Metohije.

Plan mu je da trči, kao što je radio do Rusije, svakog dana osim četvrtka i nedelje.

– Namera mi je da prelazim dnevno po četrdesetak kilometara, odnosno maraton za dan. Neće mi biti prvi put da trčim pet maratona sedmično, ali to jeste izazov i zahteva dobru pripremu, a računam da će mi do cilja trebati neka dva i po meseca – navodi Kikanović.

Na novom poduhvatu imaće podršku krupanjske opštine čiji je promoter sporta, a kontaktirali su ga i neki “ozbiljni sponzori” pa očekuje da sva logistika bude obezbeđena, a njegovo će biti samo da trči.

– Ovoga puta pratiće me kamper, vozač i, verovatno, lekar, a ko poželi moći će u svakom momentu da prati ovaj ultramaraton. Biće postavljene kamere i otvoren poseban Jutjub kanal, pa će moći da se vidi u realnom vremenu da li trčim, odmaram, jedem… Ima nekih koji sumnjaju u to što radim pa će imati priliku da se uvere da svaki kilometar pretrčim, kao što sam i do sada radio – kaže ultramaratonac.

Imaće podršku: Ovoga puta pratiće ga kamper, vozač i, verovatno, lekar

Istrčao 140 maratona

Kikanović je ukupno do sada na ultramaratonima pretrčao oko 5.800 kilometara, odnosno istrčao više od 140 maratona, najteže atletske discipline. U humanitarne svrhe je trčao do Ostroga, Hilandara, oko 2.000 kilometara do Rusije, kada ga je pandemija sprečila da stigne i do Moskve, zatim do Valjeva, manastira Tumane, od Sombora do Odžaka, i poslednji put Jašija u Rumuniji. Prema njegovim rečima sakupio je više od 140.000 evra za pomoć bolesnoj deci. Sada želi do Jerusalima za dobro svog naroda da istrči najdužu relaciju i time kruniše sve ono što je učinio prethodnih godina, pomažući kome treba na svoj način, trčanjem prevaljujući neverovatne kilometraže i stalno pomerajući granice.

Aleksandar je pomogao i malom Aleksandru Džavriću sa Kosmeta
Stigao i do ruske granice