EPA/Justin Lane

Loši odnosi SAD i Turske zbog turske ofanzive u Siriji ponovo u žiju javnosti vraćaju pitanje da li Vašington treba da ukloni nuklearne bombe koje su raspoređene u turskoj aviobazi Indžirlik.

Kako navodi AP, to je komplikovano pitanje, između ostalog jer američka vlada ne priznaje javno lokacije svog nuklearnog oružja u inostranstvu.

Ipak gotovo da je javna tajna da je oko 50 američkih termonuklearnih bombi B-61 uskladišteno pod jakom stražom u vazduhoplovnoj bazi Indžirlik, na jugu Turske.

Predsednik Donald Tramp je ove nedelje implicitno priznao postojanje nuklearki u Turskoj kada je na pitanje novinara o bezbednosti bombi odgovorio da je “siguran u to”.

U Turskoj, koja je članica u NATO, nalaze se američke nuklearne bombe već 60 godina, pa bi, kako se ocenjuje, uklanjanje tog oružja predstavljalo diplomatski problem.

Ne postoje dokazi da je nuklearno oružje u Indžirliku, koje je u blizini sirijske granice, neposredno ugroženo, ali su odnosi Vašingtona i Ankare možda i na istorijskom minimumu zbog ofanzive u Siriji.

“Njihovo ponašanje tokom poslednjih godina je bila užasno. Želim da kažem da oni ispadaju iz zapadne orbite”, rekao je američki ministar odbrane Mark Esper, dodavši da je Turska kupila ruske protivraketne sisteme uprkos ponovljenim upozorenjima da to ne čini.

Pentagon je u julu isključio Tursku iz svog programa razvoja aviona F-35 jer je Ankara odbila da obustavi kupovinu ruskog raketnog sistema S-400.

To je bio veliki udarac za američko-turske odnose.

Iako neki američki eksperti za kontrolu naoružanja smatraju da bi bombe koje se trenutno nalaze u Indžirliku bile bezbednije u nekoj drugoj članici NATO, Pentagon je odbio da to komentariše.

Nuklearne bombe u Turskoj su deo mreže od oko 150 komada američkog nuklearnog oružja koje je u evropskim zemljama – u Belgiji, Italiji, Nemačkoj i Holandiji.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here