EPA

Novembarska prodaja raste poslednjih godina zbog sve popularnijeg sniženja za “crni petak“ koji praktikuju veliki trgovci.

To je američki događaj koji se infiltrirao i na maloprodajnu scenu Australije.

Rekordna prodaja

“Crni petak“ ove godine pada 25. novembra. Istraživanje maloprodajnih objekata (ARA) u saradnji sa Rojem Morganom predviđa da će prodaja dostići rekordnih 6,2 milijarde dolara tokom četvorodnevnog vikenda od “crnog petka“ do “sajber ponedeljka“.

Znači od petka, 25. novembra do ponedeljka 28. novembra.

Stigao iz Amerike

“Crni petak“ je lansiran u SAD i obeležava se nakon Dana zahvalnosti, koji se obično slavi poslednjeg četvrtka u novembru.

Tradicionalno, nakon “crnog petka“ kreće praznični/božićni period.

U skorije vreme, “crni petak“ je evoluirao u globalno ludilo za kupovinom, gde trgovci nude velike popuste na niz proizvoda – od sredstava za negu, igračaka, kućnih aparata, elektronike do mode, nameštaja i putovanja.

– Očekujemo ogroman promet u radnjama i onlajn kupovinu, sa prodajom od 6,2 milijarde dolara, što će biti povećanje od 200 miliona u odnosu na 2021. – rekao je izvršni direktor Australijskog udruženja trgovaca (ARA) Pol Zahra.

Uticaj kamatnih stopa

To je ponedeljak koji sledi nakon “crnog petka“ i ove godine se organizuje 28. novembra.

“Sajber ponedeljak“ je prvobitno počeo kao onlajn verzija “crnog petka“, ranih 2000-ih, kada onlajn kupovina još nije bila deo svakodnevice.

Inače, ANZ banka očekuje usporavanje potrošnje domaćinstava do 2023, pošto se puni uticaj povećanja RBA kamatnih stopa ima uticaja na domaćinstva u vidu viših mesečnih otplata hipoteka.

– Snaga ili slabost prodaje u toku “crnog petka“ daće nam naznake o tome koliko brzo domaćinstva usporavaju potrošnju kao rezultat povećanja kamatne stope – istakla je viši ekonomista ANZ-a, Adelajd Timbrel.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here