pixabay.com

Na sastanku Nacionalnog kabineta u Brizbejnu, u sredu, australijski politički lideri su se složili sa novim, ambicioznim, nacionalnim ciljem izgradnje 1,2 miliona novih, dobro lociranih domova tokom pet godina, od 1. jula 2024.

Ovo je dodatnih 200.000 novih domova iznad cilja Nacionalnog stambenog sporazuma, koji su prošle godine dogovorile države i teritorije.

Cilj sporazuma državnih i teritorijalnih lidera je stambeno zbrinjavanje Australije.
Upravo premijer Entoni Albaneze je najavio da će 1,2 miliona novih domova biti izgrađeno u narednih pet godina, počevši od jula 2024.

Premijer je rekao da će tri milijarde dolara biti iskorišćeno za podršku državama i teritorijama za izgradnju novih domova.

Albaneze je rekao da bi finansiranje zasnovano na učinku bilo pravi podsticaj.
– Dodatnih 200.000 domova sa tri milijarde dolara omogućava podsticaj od 15.000 dolara po dodatnom domu, što je više od milion koji je ranije dogovoren objasnio je novinarima u sredu.

Takođe, bi se uspostavio program podrške stanovanju vredan 500 miliona dolara za lokalne i državne vlade, kako bi se povećala ponuda stanovanja u dobro lociranim oblastima.
Pored toga, na Nacionalnoj konferenciji laburista, održanoj u četvrtak, premijer Entoni Albaneze je rekao da je dogovoreno da desetine hiljada građana sa niskim i srednjim prihodima od sledeće godine dobiju značajne doprinose vlade pri kupovini doma.

Naime, sve države i teritorije su se na sastanku nacionalne vlade u sredu složile da ove godine donesu zakon za primenu šeme pomoći pri kupovini, po kojoj će savezna vlada doprineti do 40 odsto troškova novog doma za kvalifikovane kupce.

U skladu sa tim, vlada će obezbediti učešće u kapitalu za kupce kuća sa niskim i srednjim prihodima do 30 odsto kupovne cene za postojeće domove i do 40 odsto za nove nekretnine.

Ujedno, lideri su se složili i sa nizom reformi zakupa, koje su uključivale prelazak na ograničavanje povećanja zakupnina na jednom godišnje i primenu minimalnih standarda zakupa.

Reforme su uključivale razvoj nacionalne politike koja bi zahtevala od stanodavaca da dokažu prave i razumne osnove za otkazivanje zakupcu.

Zeleni su se do sada protivili Fondu za budućnost ’Housing Australia’ od deset milijardi dolara, jer savezna vlada nije dala punu podršku zakupcima. Naime, zeleni su tražili zamrzavanje stanarina.

Premijer je rekao da Zeleni stoje na putu novih socijalnih i pristupačnih stanova.
– Ovo je inicijativa koja pokazuje koliko smo ozbiljni kao vlade država i teritorija širom političkog spektra, kao i Komonvelta, shvatajući da je snabdevanje ključ. Ne možete reći da podržavate povećanu ponudu stanova i glasati protiv Fonda za budućnost ’Housing Australia’ – naglasio je premijer.

Albaneze je ujedno rekao da bi pomeranje ka nacionalno doslednim zakonima o iznajmljivanju olakšalo zakupcima.

Reforma nacionalnog planiranja

Nacionalni kabinet se, takođe, složio sa novim planom reforme nacionalnog planiranja, koji bi sagledao mere planiranja i zoniranja, kako bi se povećala ponuda stanova.
Kao deo plana, stambeni objekti srednje i visoke gustine bili bi promovisani u oblastima u blizini javnog prevoza, dok bi putevi za odobravanje bili pojednostavljeni.

Država finansira kupovinu kuće

Da bi bili kvalifikovani, za pomoć države pri kupovini nekretnine, samci ne mogu da imaju prihod veći od 90.000 dolara, dok kombinovani prihod parova ne sme da bude iznad 120.000 dolara. Takođe, postoje ograničenja cena za nekretnine koje će vlada podržati, a koje se razlikuju u zavisnosti od države i grada. Četvorogodišnji plan, za koji je ranije procenjeno da košta 329 miliona dolara tokom četiri godine, podržaće do 10.000 vlasnika kuća godišnje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here