EPA/Stanislav Kozliuk
Ukrajinski vojnici u Hersonskoj oblasti

Tri ukrajinska radnika hitne službe poginula su u subotu, kada je eksplodirala mina u momentu kada su deminirali delove Hersonske oblasti, saopštila je danas hitna služba Žitomirske oblasti.

“Sva tri radnika nesebično su služila u odredu za hitne slučajeve i spasavanje Jedinice za specijalne namene Žitomirske oblasti i obavljali zadatak deminiranja teritorija oslobođenih od neprijatelja u Hersonskoj oblasti”, saopštila je hitna služba na Fejsbuku, preneo je Rojters.

Rusija kontroliše većinu Hersonske oblasti, ali ne i celu oblast, a do sredine novembra ukrajinske snage su povratile grad Herson, administrativni centar regiona i brojna naselja u regionu, navodi britanska agencija.

Nakon što je predsednik Vladimir Zelenski rekao da su ruske snage teško minirali zgrade i objekte, ljudi na deminiranju Hersonske oblasti su radili na tome, kao i u mnogim drugim oblastima koje je Ukrajina uspela ponovo da preuzme.

Američki Stejt department je početkom decembra procenio da oko 160.000 kvadratnih kilometara ukrajinske zemlje treba da se proveri da li postoji opasnost od eksploziva.

“Očekujemo da će ovo biti jedan od najvećih izazova protiv mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava od Drugog svetskog rata”, naveo je Stejt department na brifingu objavljenom na internet stranici.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here