Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ulazak delta soja virusa Covid-19 u Srbiju i nove mutacije poput lambde i peruanske koje se šire svetom, nametnuli su znak pitanja i na ovogodišnji odlazak na more. Ta situacija je donela i novu neizvesnost ne samo turizmolozima koji su jedva čekali da počnu da rade, već i građanima željnim novih putovanja.

Optimizam se vratio s podizanjem graničnih rampi u maju kad je korona počela da posustaje, pa su srpski turisti ubrzano pakovali kofere, žureći prvenstveno ka omiljenoj Grčkoj. Uz potvrde i onlajn prijave tamošnjim vlastima, prepreka im nisu bila ni višesatna čekanja na granicama. Međutim, situacija kao da se “preko noći” okrenula pošto se čulo da je u Grčkoj u proteklih nedelju dana broj zaraženih upetostručen. Odmah su krenule prognoze o povratku nošenja maski na otvorenom i policijskom času, dok najpesimističniji već pričaju o zatvaranju granica.

Italija “zaključana”

Kada je reč o odmorima i putovanjima, neizvesna je cela ova godina, kaže za “Vesti” predsednica Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih turističkih agencija Srbije ANTAS Gordana Prodić.

Nadu onima koji ne mogu bez putovanja dali su, kaže, lepo vreme i masovna vakcinacija, ali je sada gase novi sojevi, jer se pokazuje da su posle prvih slučajeva delta oblika u Srbiji, turisti “na oprezu”.

– Čim čuju ili pročitaju u medijima o novoj opasnosti ili rastu broja obolelih u nekim zemljama, interesovanje naših građana za destinacije van Srbije se smanji – pojašnjava naša sagovornica.

Grčka je, prema njenim rečima, i dalje broj jedan destinacija za građane Srbije, jer, kako napominje, Hrvatska je skupa za srpsko tržište, Egipat je u julu i avgustu previše topao, pa se rast prodaje za odmarališta na Crvenom moru očekuje u drugoj polovini septembra.

Osim onih za Grčku, solidno su išli i aranžmani za albansko primorje, a kako podseća, Italija još ne pušta turiste, zbog užasnih iskustava sa brojem obolelih i umrlih, dok je Španija stavila Srbiju na “zelenu listu”.

– Tokom leta se traže i aranžmani u Turskoj, jer nije toliko vrela kao afrički sever, a uglavnom se mimo agencija putuje na Crnogorsko primorje – priča Gordana Prodić.

Virus diktira situaciju, pa se, ističe, prate informacije o pandemiji i za sada nema navale za letovanje. Turistima, hotelijerima, agencijama i prevoznicima preostaje samo da se naoružaju strpljenjem.

– Ne znamo šta Covid-19 donosi za sedam dana, pa se ni za one koji su uplatili letovanje ne može znati da li će otputovati – priča Gordana Prodić.

Napeta situacija

Situacija povodom letnje sezone je sve vreme napeta, ocenio je za “Vesti” vlasnik i direktor turističke agencije Duga travel Srđan Ećimović. On definiše stanje sa prodajom turističkih aranžmana kao “toplo-hladno”.

– Pre mesec i po dana smo krenuli sa ponudama za sezonu, ali se pokazalo da prodaja aražmana zavisi od razvoja situacije sa virusom. Tako nam jedan dan bude odličan ili dobar i to nas obraduje, jer smo željni da radimo, ali ako krenu vesti o porastu zaraze beležimo pad prodaje – ukazuje Ećimović.

Juli se zahuktava, pa bi, prema njegovim rečima, prodaja mogla da bude bolja. Smatra da, ipak, radnici u turizmu ne mogu da se žale s obzirom na to da zbog pandemije gotovo da nije bilo prethodne sezone.

– Očekujemo da će se u narednom periodu to popraviti. Mnogo ulažemo u reklamu i pokazuje se da je interesovanje građana veliko, ali ga za sada ne prati prodaja – kaže Ećimović.

Građani u ovoj agenciji dosta traže mesta u Bugarskoj na obali Crnog mora, a kako su cene smeštaja i boravka povoljne, prema rečima Ećimovića, najčešće ih pazare oni sa prosečnom platežnom moći. Zanimljivi turistima su i polasci avionom ka turskim letovalištima.

– Ne možemo u ovom trenutku da prognoziramo šta će se dalje dešavati. Nesumnjivo interesovanje građana je dokaz njihove velike želje da putuju, ali smo primetili da niko od naših klijenata ne planira na duže staze. Uočavamo da gledaju da odu na more što pre, jer niko ne zna šta će biti sa koronom i širenjem sojeva krajem leta – zaključuje Srđan Ećimović.

Strah od bankrota

U agenciji beogradskoj Travelino ukazuju da, osim od virusa, ima i straha građana i turističkih radnika od bankrota stranih partnera.

– Ne može se isključiti ni mogućnost da se uplaćeni novac turista prebaci hotelu koji potom upadne u bankrot. Sve se može očekivati. Dešavalo se i da agencije plate rezervaciju smeštaja turista, a hotelijeri uzmu novac i ne vrate, iako put nije realizovan. Rečeno je da će novac od uplata iz 2020. vraćati početkom 2022. ali su Italijani doneli odluku da pomere vraćanje avansa na 2023. godine – pričaju sa kakvim se problemima sreću.

Navala na bosanski Monte Karlo

Zatvaranje granica zbog pandemije nije ni prošle godine sprečilo turiste iz Srbije da se okupaju u moru. Otkrili su novu destinaciju na Jadranu u BiH, grad Neum, koji iz milošte tamo zovu “bosanski Monte Karlo”. U ovo jedino primorsko mesto u BiH već drugo leto zaredom sjatio se region, a oni koji su se upravo vratili iz Neuma, pričaju da su plaže kao i prošle godine, pune, a cene vrlo pristupačne za “srpski džep”.