Youtube/Sky News Australia
Danijel Endrjuz

Nešto više od 47.000 glasača na jugoistoku Melburna biraće u subotu, 18. novembra, naslednika Danijela Endrjuza u Parlamentu Viktorije.

Datum održavanja vanrednih izbora za sediše Malgrejv objavila je predsednica Gornjeg doma Parlamenta Mari Edvards, nakon što je dugogodišnji premijer Viktorije iznenada, krajem septembra, podneo ostavku na sve svoje političke funkcije.

Endrjuza je na mestu premijera već nasledila njegova doskorašnja zamenica Džasinta Alan, a ko će zauzeti njegovo mesto u sali Donjeg doma odlučiće žitelji predgrađa Malgrejv, Severni Nobl Park, kao i delova Springvejla, Nobl Parka, Severnog Dandenonga i Vilers Hila. U većini ovih naselja živi i značajan broj pripadnika srpske zajednice.

Bivši premijer je pobeđivao na svim izborima od ponovnog uspostavljanja sedišta Malgrejv u Parlamentu Viktorije, 2002. godine. Više od dve decenije predstavljao je ovu multikulturnu oblast i to sa većinom koja je znala da bude veća i od 60 odsto primarnih glasova.

Endrjuz je na prošlogodišnjim državnim izborima izgubio priličan broj glasova, ali je ponovo bio nadmoćan sa nešto više od 51 odsto. Njegov najbliži pratilac bio je nezavisni kandidat Jan Kuk sa 18 odsto, dok je nepun procenat manje osvojio član Liberalne stranke Majkl Pjastrino.

Kuk je najavio da će se ponovo kandidovati i s obzirom na to da uživa sve veće poverenje svojih suseda, očekuje se da bude konkurentan na vanrednim izborima.
– Žitelji Malgrejva su godinama bili zanemareni od strane premijera. Oni zaslužuju odgovarajućeg poslanika u parlamentu, koji će raditi za njih – rekao je Kuk za Herald San.
Iako se Endrjuz povukao, njegova Laburistička stranka i dalje važi za favorita u ovoj izbornoj jedinici, a rukovodstvo partije potvrdilo je da će kandidat na izborima biti Iden Foster, aktuelna gradonačelnica opštine Dandenong, koja je na tu funkciju izabrana u novembru prošle godine.

Proteklih dana vladala je nedoumica da li će liberali uopšte imati predstavnika na vanrednim izborima, jer je nekadašnji lider te stranke za Viktoriju Džek Kenet savetovao rukovodstvo da odustane i da umesto svog predstavnika podrži nezavisnog kandidata Jana Kuka.

– Želim da pozovem Liberalnu partiju da pokaže neku političku pamet. Ne bi trebalo da imamo kandidata u Malgrejvu – napisao je Kenet u kolumni za Herald San.
Međutim, sadašnji lider Liberalne partije Džon Pezuto u petak je razrešio ovu dilemu, potvrdivši da će stranka imati svog kandidata.

– Postojimo kao stranka da bismo učestvovali na izborima. Smatram da ne postoji razlog da odustanemo i da biračima ne ponudimo našu opciju – jasan je Pezuto.

Za sada još nije poznato za koga će se liberali odlučiti, dok su Zeleni objavili ime svog kandidata. Reč je o Rondi Garad, stručnjaku za javno zdravlje na Univerzitetu Monaš.

Selidba u Njujork?

Gde je i šta radi Danijel Endrjuz otkako je podneo ostavku na političke funkcije? Iako je najavio da će se u narednom periodu odmarati s porodicom i igrati golf, pre desetak dana je opažen na njujorškom aerodromu Džon Kenedi. Obavešteni izvori tvrde da je Endrjuz rešio da se oproba u svetu biznisa i da bi uskoro mogao i da se preseli na Menhetn. Čak je i savezni premijer Entoni Albaneze rekao da bi njegov partijski kolega mogao da dobije i neku diplomatsku poziciju. I sam Endrjuz se oglasio iz Njujorka. Naime, u Velikoj jabuci je glasao na referendumu za Glas Prvih nacija, na jednom od biračkih mesta u inostranstvu. Na društvenim mrežama se i pohvalio da za njega nije bilo dileme kako će glasati i da je bilo vrlo jednostavno da upiše – „da“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here