Na današnji dan rođen je Tomas Vulf, američki književnik. Smatra se vodećom ličnošću američke književnosti i prve polovine dvadesetog veka. Buntovan i emotivan, u svojim delima nije ulepšavao istinu i zbog toga su ga mnogi osuđivali. Bavio se kritikom moderne civilizacije i materijalnih vrednosti koje je ona postavljala.

Tomas Vulf rođen je 3. oktobar 1900. u Ešvilu, u saveznoj američkoj državi Severna Karolina, kao najmlađe od osmoro dece Vilijama Olivera Vulfa i Džulije Elizabet Vulf.

Njegov otac je bio pogrebnik, dok se njegova majka bavila nekretninama. Tomas je bio najbliskiji sa Benom, njegovim rođenim bratom, koji je preminuo u 26. godini, i čija smrt je opisana u knjizi Pogledaj dom svoj, anđele.

Vulf je školovanje započeo na Univerzitetu Severna Karolina, kada je imao samo 15 godina. Tokom studiranja, sa uspehom je pisao drame i učestvovao u njihovom izvođenju.

Diplomirao je na Univerzitetu Severna Karolina 1920. godine i septembra iste godine upisao prestižni Harvard, koji završava za dve godine. Aktivno sarađuje sa Džordžom Pirsom Bejkerom, profesorom drame na Harvardu.

Pokušavajući da proda svoje drame, seli se u Njujork, gde počinje da radi kao profesor engleskog jezika na Njujorškom univerzitetu, gde se zadržava sedam godina.

Zbog dužine nije uspevao da proda svoja dela. Godine 1924. putuje u Evropu, posećujući Englesku, Francusku, Italiju i Švajcarsku. Pri povratku sa svog putovanja, upoznajte tada već udatu Ejlin Bernštejn, sa kojom započinje romantičnu vezu koja će potrajati 5 godina. Njihova veza značajno je uticala na nastavak njegove karijere.

Na leto 1926. godine, vraća se u Evropu i počinje da piše prvu verziju autobiografske novele Izgubljen, koja će kasnije prerasti u njegovo najpoznatije delo Pogledaj dom svoj, anđele, evocirajući sećanja iz rodnog Ešvila.

Knjiga Pogledaj dom svoj, anđele je jedan od najznačajnijih romana savremene američke književnosti. To je autobiografski roman koji govori o odrastanju mladog Judžina Ganta koji zapravo predstavlja samog autora. Njegov otac je umetnička duša i boem dok je majka žena sa ambicijom kojoj želja za sticanjem bogatstva postaje preča od porodice. Kao takvi, oni su nespojivi i prepuni sukoba. Ti sukobi su kobni za Judžina i njegovu braću i sestre, koji odbacuju roditelje i otiskuju se u svet.

Za života je objavio veliki broj pesama, priča, drama i dva romana. Njegovi romani su autobiografska ili poluautobiografska dela. Pisana s mnogo retoričke bujnosti, ističu se naglašenim individualizmom i gotovo mističnim uznošenjem mladosti, seksusa i Amerike, ali sadrže i izraženu kritiku društvenih odnosa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here