Troje srpskih strelaca na Svetskom kupu

0

U elitnom društvu u borbi za kristlane globuse koju daruje Međunarodna federacija streljačkih sportova (ISSF), konkurisaće samo 85 strelaca iz 29 zemalja.

 

U svakoj disciplini učestvovaće po osmoro najboljih strelaca na osnovu poena osvojenih na jednom od četiri Svetska kupa u sezoni. Poeni se dobijaju za plasman i za rezultat, sabiraju se i prvih osam idu u finale. Mesta automatski ima i za prošlogodišnjeg pobednika (u olimpijskoj godini i za osvajače olimpijskih medalja, u godini šamionata sveta i za osvajače svetskih medalja). Ukoliko je prošlogodišnji pobednik obezbedio mesto i na osnovu bodova sa svetskih kupova, tada u finale ide "prva rezerva" sa rang liste…U Vuksiju u svim disciplinama ima po deset strelaca.

 

Prvi će na vatrenu liniju 26. oktobra izaći debitant u finalu Svetskog kupa Damir Mikec u disciplini MK pištolj na 50 metara. Plasirao se osvajanjem srebra na Svetskom kupu u Minhenu ove godine. On je prvi strelac u istoriji srpskog streljaštva koji je pištoljem osvojio medalju na Svetskom kupu i plasirao se i u finale!

 

– Iza mene je odlična sezona, na tri svetska kupa osvojio sam srebro i tri puta gađao u finalu i nadam se dobrom plasmanu i u Vuksiju. Treći sam na svetskoj rang listi, tako da mi je cilj da se plasiram među osam, a potom da pojurim i medalju i time bih skoro sigurno zadržao ovu poziciju na kraju godine. Objektivno, imamo sam malo dužu pauzu posle Prvenstva Evrope u Osijeku u julu, tako da nije bilo vremena za duže treninge. Takmičenje u Solinu, gde sam osvojio drugo mesto, bilo je dobra proba pred finale Svetskog kupa – rekao je Damir Mikec.

 

Mikecu će rivali, između ostalih biti Jong Oh Jin (Koreja) pobednik finala prošle godine u Bangkoku, olimpijski šampion iz Pekinga i osvajač zlatne medalje na Svetskom kupu ove godine u Čangvonu u Koreji, Kinez Ksinglong Ši pobednik Svetskog kupa u Milanu 2009, Rašid Junusmetov (Kazahstan) prvi na Svetskom kupu u Pekinguove sezone i Vladimir Gončarov (Ruzija) koji je u Minhenu bio bolji od Mikeca. Na vatrenoj liniji biće i Porugalac Košta, Poljak Kop, Ukrajinac Kudrija i Rus Nestrujev…

 

Lidja Mihajlović gađaće MK puškom 3 puta 20 metaka 27. oktobra. U finale Svetskog kupa plasirala se osvajanjem srebrne medalje na Svetskom kupu u Milanu ove godine MK puškom 3 puta 20 metaka. Ovo joj je drugi put u karijeri da gađa u finalu. Prvi put 2007. u Bangkoku osvojila je srebro. Sa Svetskih kupova ima jednu zlatnu i pet srebrnih medalja.

 

Stevan Pletikosić će gađati MK puškom trostav 3 puta 40 metaka 28. oktobra. Do prilike da gađa u finalu Svetskog kupa došao osvajanjem bronze na Svetskom kupu u Pekingu ove godine. Šest puta je do sada gađao za kristalne globuse. Jedan je osvojio 1991. u Minhenu kada je MK puškom 60 metaka ležeći postigao apsolutni svetski rekord od 600 krugova i pošto je tada bio junior računao mu se i kao omladinski svetski rekord. Ima srebro u finalu Svetskog kupa iz Bangkoka 2007. MK puškom 3 puta 40 metaka. Sa Svetskih kupova ima dva zlata, četiri srebra i jednu bronzu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here