EPA
Sve brži rast cena goriva direktno utiče na poskupljenja hrane, pića i avio-prevoza

Cene gotovo svih proizvoda i usluga u Australiji sve brže rastu u poslednjih nekoliko meseci. Gorivo dostiže rekordne iznose, hrana i piće su sve skuplji, kao i avio-prevoz – bilo domaći ili međunarodni.

Porastu cena života najviše je doprinela inflacija, koja je posle niza prirodnih katastrofa – kao što su požari i poplave – odnosno pune dve godine pandemije kovida-19, počela da dostiže stopu kakva se u Australiji ne pamti već decenijama.

Prema Indeksu potrošačkih cena (CPI), stopa inflacije u Australiji porasla je za 3,5 odsto u 12 meseci do decembarskog kvartala 2021.

Istovremeno, dok se sa inflacijom smanjuje vrednost dolara, zarade zaposlenih ne rastu istim tempom i sve više domaćinstava se suočava sa izazovima kako sastaviti kraj s krajem.

Glavni ekonomista kompanije AMP Capital, Šejn Oliver, kaže da je rastuća stopa inflacije posledica izlaska iz niza kovid ograničenja u kojima smo živeli tokom prethodne dve godine.

On je posebno naglasio da je ekonomski poremećaj dostigao još viši nivo s početkom krize u Ukrajini.

S njegovom ocenom se slaže i Aleks Balantajn, viši saradnik u programu ekonomske politike na Gratanovom institutu.

On kaže da se poklopio niz spoljnih uticaja na ekonomiju i da je to dovelo do neizbežnog rasta cena.

– Pandemija, poplave, a sada i rat utiču opterećujuće na lanac snabdevanja robom i postoji mnogo različitih faktora koji deluju u isto vreme. Tako su sankcije uvedene Rusiji dovele do toga da je ponuda nafte sada manja od potražnje, koja ponovo raste naročito od kada se razvijene zemlje ponovo vraćaju u svet putovanja i punog korišćenja goriva.

Balantajn dodaje da sve poskupljuje jer su tradicionalne robe i usluge na koje domaćinstva svakodnevno troše, ono što je najviše u porastu.

Takođe, rastu cene usluga i u frizerskim, kozmetičkim salonima, a hrana, piće i kafa su sve skuplji u restoranima

Namirnice neće pojeftiniti

Troškovi na hranu i piće su drugi po veličini trošak domaćinstava u Australiji, odmah iza troškova stanovanja.

Poslednjim poskupljenjima najviše su obuhvaćeni meso i mesne prerađevine, a takođe mlekare upozoravaju da će cene sireva i drugih mlečnih proizvoda takođe rasti.

Takođe, poskupljuju sveži proizvodi, kao što su voće i povrće, delom zbog toga što su skočile cene transporta, ali i zbog posledica koje su vremenske prilike na istočnoj obali Australije ostavile tokom ovog leta.

Proizvođači hrane takođe kažu da će doći do poskupljenja konzerviranih proizvoda i testenina, jer su troškovi proizvodnje značajno porasli zbog rasta cena rude gvožđa, kao i pšenice.

Kako kažu trgovci, cene u supermarketima neće skoro ići na dole.

Izvršni direktor Vulvorts grupe Bred Banduči čak je upozorio da bi ukupno gledano cena proizvoda u supermarketima mogla da poraste za najmanje još tri procenta tokom ove godine.

Gorivo “skače“ nedeljno

Cene benzina i dizela u Australiji su prošle nedelje ponovo dostigle rekordne nivoe iznad 2,20 dolara po litru u mnogim većim gradovima.

Australijski institut za naftu saopštio je da je nacionalni nedeljni prosek cena benzina skočio za 14,9 centi u protekloj nedelji – na rekordnih 2,12 dolara po litru.

Ekonomisti očekuju da bi cene mogle da idu još više jer i cene sirove nafte na svetskom tržištu ostaju visoke i ponovo se kreću iznad 135 dolara za barel.

Bilo je poziva Saveznoj vladi da privremeno smanji akcizu na gorivo koja iznosi 44 centa po litru, ali po svemu sudeći do toga neće doći.

Kako kažu ekonomisti, takva vrsta podrške građanima mogla bi dodatno da podstakne inflaciju i da dovede do još ranijeg povećanja kamatnih stopa od strane Banke državnih rezervi.

Situacija sa avio-kartama

Poskupljenje svih vrsta goriva neizbežno utiče i na niz drugih usluga, pre svega na putovanja. Troškovi avio-kompanija se povećavaju, a sami tim rastu cene karata i za međunarodne i za domaće letove.

Prema podacima specijalizovanih sajtova, cene sedišta u ekonomskoj klasi su u proseku 50 odsto i više iznad nivoa pre pandemije.

Poređenja radi, letovi iz Sidneja i Melburna za Beograd preko Dubaija, pre samo nekoliko nedelja mogli su se kupiti za 1600 dolara, a sada cene dostižu 2000 dolara za povratnu kartu.

Da li će cene padati?

Zzivot će nastaviti da bude sve skuplji u narednom periodu, opšta je ocena stručnjaka. Izvršni direktor konsultantske firme TMKS Global Markus Karmont predviđa da u skorije vreme nećemo videti bilo kakva pojeftinjenja.

– Razlog je taj što će troškovi transporta, lanca snabdevanja, kao i radne snage nastaviti da se uvećavaju. To će dodatno uticati na inflaciju kako vreme odmiče – rekao je Karmont i dodao da bi jedino pad cena nafte mogao da ublaži udarac na kućne budžete ljudi u Australiji.

Poremećaji ipak privremeni?

Aleks Balantajn sa Gratanovog instituta izražava nadu da će problemi koji utiču na troškove života biti rešeni u dogledno vreme.

– Svi se nadamo da su ovi poremećaji privremeni. Verujem da će se njihove posledice osećati kratkotrajno i da će doći do olakšanja za domaćinstva – rekao je Balantajn.

Olakšice u budžetu

Savezna vlada će u predstojećem budžetu, 29. marta, predvideti niz mera kako bi olakšala život građanima, rekao je državni blagajnik Džoš Frajdenberg.

– Biće daljih mera za podršku porodicama, kako bi se smanjio pritisak troškova života, na ciljan i proporcionalan način – porućio je Frajdenberg.

Kafa ide na sedam dolara?!

Ljubitelji kafe koji su navikli da im dan počinje uz kapućino ili late u lokalnom kafiću, trebalo bi da se spreme za jak udarac u vidu novog skoka cena svog omiljenog napitka.

Kafa za poneti je dugo koštala četiri dolara, a odnedavno su cene u kafeima od 4,70 do 5,20. Međutim, uvoznici i ugostitelji najavljuju da će nova povećavanja biti neminovna, te da bismo uskoro mogli da plaćamo i do 7 dolara za šoljicu kafe!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here