Trostruko slavili srpskog velikana

0

Društvo iz Lerti

Ako je suditi po proslavi Svetog Save u Hanoveru, onda je ona narodna da "Bog tri puta daje" neosporno tačna. Savindan su, naime, prvo proslavili đaci kao svoju slavu, zatim hram kao crkvenu slavu, a u nedelju je ovaj veliki srpski svetac proslavljen kao narodna slava.

 

Srpsko-grčka saradnja

– U cilju učvršćivanja našeg prijateljstva i proširivanja srpsko-grčke kulturne saradnje u Hildeshajmu smo osnovali folklornu grupu "Sveti Sava-Sveti Dimitrije Solunski", a imamo i grčki orkestar "Psihirous Karadias" ( "Sanjalačka srca" ) koji dobro svira i grčke i srpske narodne pesme. Već imamo nekoliko nastupa pred grčkom, srpskom i nemačkom publikom. Sinoć smo Savindan slavili u manastiru Presvete Bogorodice u Himelstiru, a naš ponovni nastup u Himelstiru predviđen je za kraj aprila – kaže Dragan Vasilias Bajić.

Slavlje je počelo liturgijom i osveštanjem slavskog kolača koji su prelomili prota Milan Pejić i domaćin Nikola Šunić, a nastavljeno uz muziku, pesmu, igru i bogatu ponudu specijaliteta koje su pripremile domaćice i kumovi slave Nikola i Mira Šunić.

 

Na proslavu velikog praznika narod je stigao iz svih delova Donje Saksonije. Brane Tatić sa suprugom Marom došao je iz Lerti da uz vino proslavi sa prijateljima iz Langenhagena i društvom iz Hanovera.

 

Kum hrama Zoran Kureljušić sa roditeljima stigao je iz Volfzburga, Dragan Bajić sa većim društvom iz Hildeshajma.

 

A, da u čast Svetoga Save nazdravi u Hanoveru, stigao je i Dragan Savić-Ježa, legendarni bubnjar iz Braunšvajga.

 

U gornjoj sali uz slavsko žito društvo je razgovaralo o Svetome Savi, ali i o situaciji u otadžbini i izuzetno teškom položaju Srba na Kosovu i Metohiji.

 

Ekipa kuma Šunića: Divna, Nikola, Nevenka, Sanja i Mira

 

Mladi su sve češće promicali u pravcu donje sale odakle su dopirali zvuci narodne muzike, a kada se čula šumadijska pesma i grmljavina folklora kluba "Srbija" Ljubo Blagojević, Ika Knežević, Pero Jovičić i Mićo Tošić završili su debatu i prešli u donju salu u kojoj je vrvilo kao u košnici.

Školovani majstori harmonike, postdiplomac Goran Stevanović i student Jovica Ivanović ponovo su bili sjajni na delu, kao i mlada postava "Srbije". Muzičari "AS benda" iz Bilefelda svirali su u stilu pravih šampiona, a njihova pevačica Sanja Kerić, ubedljivo je dokazivala da osim stasa ima i glas.

 

Ugostiteljska ekipa u sastavu Nikola i Mira Šunić, Divna i Nevenka Nikolić i Sanja Milinković- Sančez pobrinula se da svaki gost bude uredno poslužen jelom, a Slavko Bosančić i njegov tim, brinuli su da svi dobiju piće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here