Dušanov “evrolist” u finalu

0

 

POBEDA BI BILA SJAJNA: Dušan Milenković

 

 

Primena novog bio-loga

Povod za ovaj konkurs je to što od jula ove godine treba da bude uveden novi logo za bio-proizvode.

 

 

Za razliku od dosadašnje bio-oznake, čija je primena bila prepuštena slobodnoj volji, od navedenog datuma će bio-proizvodi svih 27 zemalja EU morati da nose jedinstvenu oznaku.

 

Ona bi trebalo da potrošačima potvrdi da su takvi proizvodi sto posto biološki proizvedeni.

Kad je u aprilu 2009. Direkcija za poljoprivredu Evropske komisije pozvala sve studente dizajna i umetnosti iz zemalja EU da urade idejna rešenja, Dušan Milenković, koji je u Diseldorfu završio komunikacijski dizajn, nije pomišljao da propusti jednu takvu priliku.

– Smatram da su takvi projekti izuzetno važni i zanimljivi – kaže on. – Bilo bi sjajno kad bih svoj logo od leta viđao na milionima bio-proizvoda.

Njegovo rešenje – "evrolist" pokazuje jedan zakrivljeni list sastavljen od 12 belih zvezdica na zelenoj podlozi.

– Broj zvezdica je tradicionalno simbol potpunosti, perfekcije i jedinstvenosti, koji se prenosi na prirodu – objašnjava Dušan.

 

– U proporcijama i sastavnim elementima moj logo se oslanja na zastavu EU. Rešenje je lako razumljivo i označava proizvodnju koja je pozitivno orijentisana ka prirodi.

To je očigledno primetio i žiri sastavljen od eksperata iz oblasti dizajna. Dušan se iskreno nada da se logo svideo i građanima Evrope, koji su na internet-stranici EU mogli da glasaju za jedno od tri rešenja.

 

 

Finalisti: Tri najbolja idejna rešenja

Pored novčane nagrade od 6.000 evra i posebnog osećanja koje donosi pobeda, uspeh na ovom konkursu je bez sumnje odskočna daska za karijeru svakog mladog dizajnera.

 

 

Zajedno sa svojim kolegom sa studija Milenković je, pre godinu dana, otvorio sopstveni dizajnerski biro "Konstruktive" u Kelnu-Erenfeldu.

– U slučaju da pobedimo na ovom konkursu, to bi bila prekretnica u našoj karijeri koja je još na početku – smatra Milenković.

 

Glasanje završeno!

Glasanje na Internetu za novi bio-logo je okončano. Po podacima koji su dati na sajtu EU, glasalo je 129.493 građana iz zemalja EU. Pobednički logo će Komisije za ekološku proizvodnju uskoro zvanično proglasiti, a u međuvremeno – držimo palčeve da to bude Dušanovo rešenje!

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here