Tuča i krađe na biralištima u BiH

0

Policija morala da razdvaja posmatrače
 

Predsednik Opštnske izborne komisije u Sanskom Mostu Haris Karat rekao je dvojici posmatrača posle incidenta da im je zabranjeno da dalje nadgledaju izborni proces.

 

Jutros u sedam sati na biralištima širom Bosne i Hercegovine počelo je glasanje u okviru opštih izbora 2014. godine.

 

Iako ima mesta gde se kasnilo sa otvaranjem, u većini birališta sve protiče prema planu. Od 8.25 u BiH na vreme nije otvoreno 250 biračkih mesta, ali to neće ugroziti izborni proceš, saopštila je iz Centralna izborna komisija.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) je potvrdilo da je na jednom biračkom mestu u Banji Vrućici kod Teslića glasanje bilo prekinuto oko 40 minuta, pošto je jedan građanin sa biračkog mesta izneo neupotrebljen glasački listić.

 

SDS navodi da se prijave se odnose na slučajeve nestanka 400 glasačkih listića u Derventi, 131 glasački listića u Šamcu i 30 glasačkih listića na više biračkih mesta u Zvorniku, što ukazuje na sumnju da se pokušava napraviti izborna krađa, dodaje se u saopštenju. Navodi se da je takav slučaj zabeležen Tesliću, gde je jedan član biračkog odbora biračima dostavio višak glasačkih listića "s namerom da se, po priznanju vinovnika, naplati glas".

 

Protiv osoba koje su učestvovale u ovome, naveo je SDS, biće podneta i krivična prijava, jer je to po Krivičnom zakonu RS okvalifikovano kao delo podmićivanja, za šta je predviđena kazna zatvora do tri godine. Podneta je i prijava protiv 21 osobe iz Banjaluke, koje su pod dejstvom alkohola onemogućavale glasače da pristupe glasanju na jednom biračkom u ovom gradu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here