Selektor fudbalske reprezentacije najavljuje da će već protiv Luksemburga (utorak, 20.45 časova), u sledećoj utakmici u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, dati šansu onima koji nisu bili u glavnom planu.

Specijalni izveštač VESTI iz Luksemburga

Miloš Topalović

Posle poraza protiv Portugalije na Zvezdinom stadionu (4:2) sve su manje šanse našeg tima da se kroz kvalifikacije domogne Evropskog prvenstva, a možda se optimizam vrati s pobedom protiv Luksemburga na njegovom terenu.

Srbiju do kraja zatim očekuju dueli s Litvanijom u Viljnusu (14. oktobar) i u Beogradu s Luksemburgom (14. novembar) i Ukrajinom (17. novembar).

– Rezultat prethodne utakmice definisao je naš pravac za mečeve do kraja kvalifikacija. Biće mnogo promena. Iskoristiću priliku da dam šansu onim igračima koje sam video kakvi su na treninzima i kako se ponašaju u reprezentaciji, ali ih nisam video na terenu. Znam ih samo kroz igre u njihovim klubovima – rekao je Tumbaković na pres-konferenciji u Luksemburgu.

O eventualnom rezu i uvođenju mlađih igrača Tumbaković posle poraza na svom debiju misli da godine nisu pravi kriterijum za određivanje reprezentativaca:

– Delimično se slažem. U reprezentaciji igraju najbolji i iz tog razloga ako pravimo rez moramo da razmišljamo da li su sadašnji igrači najbolji, a ne da razmišljamo o njihovim godinama.

Na konstataciju da srpski fudbaleri nisu bili dovoljno brzi i agresivni protiv Portugala, selektor odgovara da treba još da se napreduje:

– Tek je prva utakmica i to protiv prvaka Evrope. Taj prvak Evrope nije primio gol iz igre još od septembra prošle godine. A mis mo ga dali. Ne kažem da igramo agresivno i brzo, ali opet onako kako bi trebalo, s tim da napreduje na viši nivo. To je proces koji traži vreme, imali smo samo tri treninga. Nismo imali sve igrače. U hodu će sigurno biti promena. da bi napravio dobru reprezentaciju neko mora da pogreši. Onaj koji igra ima pravo da pogreši, a mi sa druge strane napravimo bolju selekciju.