Turci povlače ambasadora iz Izraela

0

Odnosi Turske i Izraela u silaznoj putanji
 

"Ova odluka je konačna," izjavio je visoki zvaničnik Ministarstva inostranih poslova Turske, dodajući da je odluka doneta u konsultaciji sa kancelarijom premijera. Ambasador Turske u Izraelu Ahmet Oguz Čelikol napustiće Izrael u četvrtak u 10.30 i za sada nije jasno da li će se, i kada, vratiti.

 

U ponedeljak, 11. januara, Čelikol je pozvan kod Ajalona da mu se uruči protest zbog emitovanja igrane TV serije na jednom turskom privatnom kanalu u kojoj su izraelski vojnici prikazani na, za Izrael, neprihvatljiv način. Ajalon je postavio ambasadora na mnogo niže sedište od svog, a na stolu između njih je bila samo izraelska zastava, na šta je zamenik šefa izraelske diplomatije skrenuo pažnju medijima.

 

Ranije tokom srede, zamenik šefa izraelske diplomatije Danijel Ajalon uručio je specijalnu izjavu povodom njegovog tretmana turskog ambasadora. Izjava nije sadržala konkretnu reč "izvinjenje" i ponovila je protest koji je uručen turskom ambasadoru.

 

"Nije moj način da vređam strane ambasadore i ubuduće ću pojašnjavati moje stavove na diplomatski prihvatljiviji način," piše u Ajalovonoj izjavi. Premijer Izraela Benjamin Netenjahu je rekao da je zadovoljan izjavom opisujući je kao "izvinjenje".

 

U saopštenju iz njegovog kabineta se navodi da premijer "oseća da je protest uručen turskom ambasadoru suštinski korektan, ali da je trebao biti uručen u konvencionalnom diplomatskom maniru". Neki posmatrači smatraju da je ovaj poslednji skandal pokušaj ministra inostranih poslova Avigdora Libermana da "minira" predstojeću posetu ministra odbrane Izraela, Jehuda Baraka, Turskoj, koja je planirana za kraj ove nedelje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here