Turska: Ne damo Kipru ni centa

0

Turska ne priznaje vladu u Nikoziji
 

Ankara je odbacila jučerašnju presudu suda kao do sada najveći udarac mirovnim razgovorima kiparskih Turaka i Grka za ponovno ujedinjenje ostrva.

 

Šef turske diploamtije Ahmet Davutoglu presudu je nazvao nepravičnom i naveo da ona svaljuje svu krivicu za podelu Kipra na Tursku. Dodao je da odluka evropskog suda nije obavezujuća, jer Turska pravno ne priznaje kiparsku vladu.

 

"Verujemo da odluka predstavlja najveći udarac procesu pronalaženja sveobuhvatnog rešenja. Ne smatramo ovu odluku obavezujućom zbog osnova na kojima se bazira, metodologije i činjenice da uzima u obzir zemlju koju Turska ne priznaje. Ne smatramo neophodnim da izvršimo ovu uplatu", rekao je Davutoglu.

 

Turska je 1974. izvršila invaziju na Kipar, posle državnog udara pristalica ujedinjenja sa Grčkom, i to mediteransko ostrvo je od tada podeljeno. Turska priznaje samo otcepljeni region kiparskih Turaka na severu Kipra, dok je međunarodno priznat grčki deo ostrva.

 

Evropski sud za ljudska prava u presudi je naveo da vreme koje je prošlo nije umanjilo tursku odgovornost. Istakao je da Turska mora da plati odštetu rođacima nestalih u invaziji, kao i "enklavama" kiparskih Grka na poluostrvu Karpas na severu ostrva.

 

Kiparska vlada je pozdravila odluku evropskog suda i pozvala Tursku da odmah postupi po njoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here