EPA-EFE
Turska policija

Turska policija uhapsila je sedmoro ljudi pod sumnjom da su prodavali informacije izraelskoj obaveštajnoj službi Mosad, javila je turska državna novinska agencija Anadolija.

Osumnjičeni, koji su navodno prosledili detalje Mosadu preko privatnih detektiva, privedeni su u zajedničkoj operaciji sa pripadnicima turske Nacionalne obaveštajne organizacije.

Postupajući po nalozima koje je izdalo glavno javno tužilaštvo u Istanbulu, policijski službenici antiterorističke i obaveštajne službe izvršili su racije u Istanbulu i gradu Izmiru na zapadnoj obali.

Pretpostavlja se da su još dvojica osumnjičenih u istrazi ranije privedeni, navodi AP.

Turska policija privela je prošlog meseca 34 lica zbog sumnje da su špijunirali za Izrael. Lica su optužena za planiranje aktivnosti koje su uključivale izviđanje, progon, napad i otmicu stranih državljana koji žive u Turskoj.

Tada je ministar pravde Jilmaz Tunč izjavio da je većina osumnjičenih optužena za “političku ili vojnu špijunažu” u ime izraelske obaveštajne službe.

On je rekao da je Mosad regrutovao Palestince i sirijske državljane u Turskoj u okviru operacije protiv stranaca koji žive u Turskoj.

Pozivajući se na dokument tužilaštva, Anadolija je nakon hapšenja 2. januara javila da je operacija usmerena na “palestinske državljane i njihove porodice u okviru aktuelnog izraelsko-palestinskog sukoba”.

Šef izraelske bezbednosne agencije Šin Bet rekao je u decembru da je njegova organizacija spremna da gađa Hamas bilo gde, uključujući Liban, Tursku i Katar.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je Izrael na “ozbiljne posledice” ako nastavi da preti da će napasti Hamasove zvaničnike na turskom tlu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here