Turska: Veštačka oplodnja uvoznom spermom krivično delo

0

Turkinje ni do sada nisu često išle u inostranstvo da zatrudne, ali od sada ih čeka kazna zatvora i do tri godine ako to pokušaju
 

Veštački izazvana trudnoća i ranije nije bila legalna u Turskoj, ali žene su do sada mogle da traže u inostranstvu donatore sperme za takvu vrstu trudnoće, dok će od sada, posle usvajanja novog zakona, biti odgovorne za delo koje povlači kaznu do tri godine zatvora. Žene koje su želele da ostanu u drugom stanju veštačkim osemenjavanjem putovale u inostranstvo da to urade, ali ih godišnje nikad nije bilo više od 100.

 

Kako je javio Bi-Bi-Si (BBC) iz Ankare, u Turskoj je veliki broj aktivnosti na spisku zabranjenih zakonom, a najnoviju među njima opisuje kao "bizarnu". Dopisnik BBC objašnjava da, prema novom zakonu, svaka žena koji koristi stranu banku spermatozoida da bi zatrudnela, sada podleže krivičnoj odgovornosti.

 

Novi zakon je objavilo Ministarstvo zdravstva i čini se da se temelji na članu Krivičnog zakona zemlje koji zabranjuje turskim državljanima da skrivaju očinstvo svoje dece. Lekari i pravnici u Turskoj kažu da još pokušavaju da ustanove kako će vlada primenjivati novi zakon.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here